Технологичната индустрия в Европа загуби над 400 млрд. долара от

...
Технологичната индустрия в Европа загуби над 400 млрд. долара от
Коментари Харесай

IT компании в Европа изтриха $400 млрд. от стойността си през тази година

Технологичната промишленост в Европа загуби над 400 милиарда $ от цената си през актуалната 2022 година, съгласно компанията за рисков капитал Atomico.

Общата стойност на всички обществени и частни европейски софтуерни компании понижава до 2,7 трилиона $ по отношение на пика си от предходната 2021 година, който възлизаше на 3,1 трилиона $, показват от Atomico в своя годишен отчет отдаден на софтуерния бранш в Европа, предава CNBC.

Данните акцентират, че годината за бранша бе тежка.

Технологични компании с високи пазарни оценки станаха очевидци на поевтиняване на акциите си под натиска на световни фактори, като нашествието на Русия в Украйна и стягането на паричната политика.

Федералният запас и други съществени централни банки по света покачват лихвените проценти и обръщат цикъла на тласъци в опит да овладеят високата инфлация. Това предизвика вложителите да премислят позициите си по отношение на софтуерните компании, чиято стойност нормално зависи от упованията за бъдещите парични потоци.

„ Беше тежка година – война в Украйна, инфлация, повишение на лихвените проценти, геополитически напрежения на всички места из континента ”,

споделя Том Уемайер, сътрудник в Atomico. „ Това е най-предизвикателната макроикономическа среда от световната финансова рецесия. ”, прибавя той. Някои компании в Европа регистрират внезапен спад в пазарната си стойност през тази година. Klarna, шведската финтех група, понижи цената си с 85% от 45,6 милиарда $ до 6,7 милиарда $ след по този начин наречения „ даун рунд ”.

Книжата на стрийминг компанията Spotify поевтиняха с над 60% през последната година.

Размерът на рисковото финансово финансиране на европейските стартъпи се чака да намалее до 85 милиарда $ през тази година, съгласно отчета на Atomico.

Това е спад от 18% на годишна база, откакто през предходната година европейските стартъпи съумяха да наберат финансиране от над 100 милиарда $. Въпреки това това е втората най-голяма сума, вложена в миналото в европейската софтуерна екосистема досега, сподели Atomico.

Инвестициите в европейските софтуерни компании доближиха рекордни равнища през предходната година, с помощта на присъединяване на вложители от Съединени американски щати, което доближи нови висоти.

През тази година се следи превръщане на наклонността, защото задграничните вложители се отдръпват.

Броят на дейните вложители от Съединени американски щати в „ мега рундове ” от 100 млн. $ и повече са намалели с 22% на годишна база. По думите на Уемайер, средата понастоящем предлага по-ниска ликвидност. „ Преминахме от интервал през 2021 година, когато капиталът беше в обилие, когато беше на ниска цена, до интервал, в който е по-трудно да се набере капитал и подобен, в който цената на капитала се е нараснала. ”, споделя той. През първата половина на 2022 година европейският софтуерен бранш се представяше добре с набрани вложения, надхвърлящи с 4% размера, притеглен през същия интервал на миналата година, показват от Atomico. Инвестициите в стартъпи счупиха всички върхове макар пандемията.

Инвестициите започнаха да се забавят от месец юли, като регистрираха в допълнение намаляване през август и септември. От тогава насам месечният размер на вложенията падна до приблизително сред 4 и 8 млн. $, приравнявайки се с равнищата от 2018 година. Темпът на основаване на еднорози (компании с оценка над 1 милиарда долара) също понижава през тази година. Докато през предходната 2021 година се появиха 105 компании, чиято оценка минава заветната граница, то през тази броят спадна до 31 стартъпа. Междувременно, процедурите по първично предложение на акции (IPO) на процедура се изпариха през тази година. Едва три софтуерни IPO-та с пазарна капитализация от над 1 милиарда $ се случиха по света през 2022 година, като две от тях се осъществиха в Европа, показват от Atomico. За съпоставяне, през 2021 година имаше 86 такива IPO процедури. Европа също по този начин не се оказа ваксинирана против съкращенията на чиновници. Компаниите с централи в Европа редуцираха над 14 000 чиновници през тази година, което съставлява 7% от общия брой съкратени служащи в бранша по света през 2022 година, съгласно отчета.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР