Техните резултати потвърждават централната роля на микробиотите в поддържането на

...
Техните резултати потвърждават централната роля на микробиотите в поддържането на
Коментари Харесай

„Зелената“ средиземноморска диета драстично подобрява здравето

Техните резултати удостоверяват централната роля на микробиотите в поддържането на здравето и развиването на заболявания.

От предходни изследвания учените знаели, че средиземноморската диета е обвързвана с усъвършенствано кардиометаболитно здраве при хората, само че не е потвърдено, че чревната микробиота играе регулаторна роля в това отношение.

Нов осемседмичен опит сподели, че съставът на бактериите дефинира " централната роля на микробиотата за здравето и заболяванията ", съгласно уеб страницата на университета Бен Гурион в Негев.

Традиционната средиземноморска диета включва доста зеленчуци, плодове, билки, ядки, риба и зехтин. В своя опит учените подобрили диетата, като я създали по-„ зелена “: добавили към нея 3-4 чаши зелен чай, 100 г (замразени кубчета) манкай и орехи в количество от минимум 28 г дневно.. Контролната група от доброволци следвала класическата средиземноморска диета. Всички участници имали абдоминално затлъстяване.

След осем седмици са регистрирани обилни промени в индикаторите на чревната микробиота и в двете групи. В групата на зелената диета те били доста по-значими. Например,...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР