Техническите паспорти на сградите във вида, в който се изготвят,

...
Техническите паспорти на сградите във вида, в който се изготвят,
Коментари Харесай

БАИС: Цифрови дневници вместо технически паспорти на сгради...

Техническите паспорти на постройките във типа, в който се изготвят, съхраняват и употребяват сега, са безполезни. Затова правенето им среща такава опозиция. В цифровия век подобен метод е анахронизъм. Държавата би трябвало да финансира правенето на първичните механически паспорти на всички здания, само че в техния електронен вид, настояват от Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС).

„ Изготвянето на механически паспорти на всички здания следва да бъде финансирано от страната посредством потребление на опциите, които дава Националният проект за възобновяване и резистентност ", споделя инж. Йордан Николов, изпълнителен шеф на БАИС. Според него притежателите не са отговорни за това, че документите на постройките не се пази в общините. Така ще бъде обезпечена равнопоставеност на всички притежатели на здания и ще се стандартизира осъществяването на плана.

Европейската комисия е упълномощила изследване на практиките в Евросъюза. През 2020 година проучването е приключило с отчет, в който се предлага основаването на цифрови сградни дневници (ЦСД). Те би трябвало да обобщават цялата информация за постройките - механически паспорт, документ енергийна успеваемост, сградни съоръжения и така нататък, за целия витален цикъл на постройката. Създаването на такива сградни дневници е основата на дигитализацията в строителния бранш. Това би разрешило на доста заинтригувани страни да разполагат с подробна, достоверна, настояща и налична информация за сградния фонд. По този метод Министерство на регионалното развитие и общините ще могат да възнамеряват процесите по енергийно ефикасното възобновяване и да управляват употребата и поддръжката на постройките.

БАИС показва своето безпокойствие по отношение на многократното отсрочване на решаването на един значим за страната ни проблем - а точно правенето на механически паспорти за всички здания от българския сграден фонд. Необходимо е да се търси прагматично и стабилно решение, а не отсрочване във времето. С това казусът се задълбочава, а рискът за сигурността на постройките се усилва.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР