Техеран е предложил да се създаде регионален газов хъб в

...
Техеран е предложил да се създаде регионален газов хъб в
Коментари Харесай

Иран иска да създаде регионален газов хъб

Техеран е предложил да се сътвори районен газов хъб в границите на Шанхайската организация за съдействие (ШОС), с цел да се подсигурява енергийната сигурност, заяви тази седмица осведомителна организация Fars, като се базира на първия вицепрезидент на Ислямската република.

По време на среща на Съвета на държавните ръководители на страните членки на ШОС в киргизката столица Бишкек Мохамед Мохбер съобщи, че този ход ще помогне на деветте страни членки на блока да търгуват и обменят сила, в това число изкопаеми горива, електрическа енергия и възобновими енергийни източници.

Той приказва и за предлагането на Техеран за основаване на фонд за заинтригувани страни вложители, които взаимно да финансират нефтохимически планове, и акцентира готовността на страната да дава инженерни услуги и да създава съоръжение за петролния, газовия и нефтохимическия бранш.

Иран се стреми да сътвори газов хъб в съдействие със своите евразийски търговски сътрудници, с цел да ускори районното съдействие и да усъвършенства позицията си на международния енергиен пазар. Техеран е един от най-големите производители на петрол и газ в света, като продава по-голямата част от силата си на азиатските пазари макар глобите на Съединени американски щати.

През юли Иран стана деветият пълновръстен член на ШОС, като увеличи предходния си статут на наблюдаващ в евразийския блок за сигурност и икономическо развиване.

ШОС, основана през 90-те години на предишния век като Шанхайска петорка, в началото включваше Китай, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан. През 2001 година към него се причислява Узбекистан, което води до смяна на името, а при последното разширение през 2017 година се причисляват Индия и Пакистан. По-рано тази година Беларус подписа меморандум за присъединение, което е нужна стъпка, с цел да може една страна наблюдаващ да стане член на ШОС. Освен Беларус, Афганистан и Монголия също имат статут на наблюдаващи, а ШОС преглежда над дузина страни като сътрудници в разговора.

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР