Теф /Eragrostis zuccagni tef/ е африканско житно растение, което не

...
Теф /Eragrostis zuccagni tef/ е африканско житно растение, което не
Коментари Харесай

Африканско житно растение Теф

Теф /Eragrostis zuccagni tef/ е африканско житно растение, което не се отглежда в международен мащаб, само че е съществена зърнена просвета в Еритрея и Етиопия.

Теф наподобява на просо, само че семената му са доста по-малки и се готвят по-бързо. Смята се, че теф има кисел усет, тъй като доста постоянно в предишното са го консумирали ферментирал. Африканското житно растение е доста остаряла зърнена просвета и е една от най-малките в света.

Африканското житно растение може да се развива в диви условия, както и в неподходяща за останалите житни растения среда. В естествената среда обаче реколтата от теф е доста дребна.

Отглеждане на теф

Теф е необятно отглеждано и употребявано в страните от Южна Африка, Еритрея и Етиопия, Австралия и Индия. Изисква доста малко грижи по време на вегетацията. През своя бърз напредък той задушава всички бурени.

Малко заболявания и вредители атакуват растението и умерено може да се твърди, че продукцията е добра и без наторяване. Във всички случаи обаче се въздейства добре от торенето. В Етиопия вършат добра почвена подготовка, потребление на подбрани семена, наторяване, плевене и сеитба в оптимално време.

Африканското житно растение се приспособява доста добре към среда, която варира от мощно засушени до преовлажнени почвени условия.

Прибирането на зърното от теф е елементарно и събраният материал може елементарно да се съхранява години наред в обичайните складове - без заплаха от щета от вредители. Това прави теф доста скъпо житно растение в битката против глада.

Състав на теф

Африканското житно растение съдържа доста желязо и диетични фибри, отличен източник на калций и протеини. В състава му влизат още цинк, бор, мед, барий, тиамин. Теф съдържа три пъти повече калций, от който и да е различен пълнозърнест артикул и два пъти повече желязо.

Смята се, че теф има отличен аминокиселинен състав, в това число и всички 8 незаменими за индивида аминокиселини. Съдържанието на лизин в растението е по-високо от това в пшеницата и ечемика. Едно от най-ценните качества на теф е, че не съдържа глутен.

Избор и предпазване на теф

В нашата страна африканското житно растение може да се откри под формата на брашно, което може да се закупи от профилираните и биомагазините. Биобрашното коства към 6 лева за 500 година Съхранява се на проветриво и изсъхнало място.

Готвене на теф

 Африканско житно растение

Етиопците подготвят теф под формата на палачинки или плосък самун. Палачинката е основата на етиопската кулинария и се назовава инджера.

Освен теф истинските съставки включват сол, вода и олио за плочата за печене. Самата инджера се изпича за няколко минути, само че приготвянето ѝ лишава денонощие. Това е нужното време за ферментацията на рядкото тесто.

При този развой се образуват газови мехурчета, които по времето на топлинната обработка придават характерната надупчена консистенция на инджерата.

Ролята на инджерата в етиопската кухня не е една. Тя има цели три предопределения – самун освен на трапезата, само че и на чинията, тъй като върху нея се сипват всички ястия за обяд и вечеря.

Откъснато парче от инджерата служи за лъжица, с която в композиция с пръстите на дясната ръка се взима по хапка от останалата храна.

Ползи от теф

Най-голямото преимущество на теф е, че не съдържа глутен, което го прави скъпа храна за хората, които страдат от глутенова нетърпимост. Африканското житно растение съдържа и редица значими хранителни субстанции и аминокиселини, които са нужни на човешкото тяло.

Хранителният профил на теф е доста богат, по тази причина има справедливо място на трапезата. Тепърва африканското житно растение набира необятна известност и стартира да се обрисува като безглутеновото жито на бъдещето. Това се дължи освен на скъпите му хранителни качества, само че и на лесното развъждане и запазване.

Теф може да употребявате в разнообразни предписания за пилаф, салати без месо, или гарнитури към меса.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР