Театралната трупа към ОУ Душо Хаджидеков“ с ръководители Иванка Александрова

...
Театралната трупа към ОУ Душо Хаджидеков“ с ръководители Иванка Александрова
Коментари Харесай

Благотворителен спектакъл в Кукления театър


Театралната натрупа към ОУ „ Душо Хаджидеков “ с ръководители Иванка Александрова и Радка Чонова е учредена на 01.06.2021 година и показва драматизации на британски език. Това е Трети сезон  на трупата.

Той стартира на 1 юни с присъединяване на 28 възпитаници от трети и четвърти клас, като участниците от миналата година предадоха на новите членове своите знаци – значка с лого, с създател Персиана Славова, един от първите запалянковци в трупата, и ария по текст на Иванка Александрова и музика на Живко Каратабанов, преподавател в ОУ „ Душо Хаджидеков “ и музикант.

Фокус в работата на трупата са креативното израстване и многостранно развиване на децата посредством до момента им до изкуство и тласкане към основаване на такова; образуване на естетически усет и обогатяване на светогледа им.

Стремежът е да се излезе от рамките на откритите модели за учене на непознат език посредством включване в действия като: визити на театрални постановки, срещи с театрални дейци, запознаване с типичен литературни текстове и трансформирането им в модерни разновидности, проучване на реплики, влизане в функции и работа върху театрално държание, групово разработване на детайли от театрални кукли, декори и костюми.

Неразделна част е и работата върху развиване на прочувствената просветеност на децата посредством практическо използване на техники за различаване, наименуване и притежаване на страстите и решение на спорове.

Краен артикул и крайна изява на участниците са представленията, които в предходните две години бяха осъществени на сцената на Национална гимназия за театрални и екранни изкуства – Пловдив. През 2021 година трупата показа своя интерпретация на епизода “Name that emotion ” от просветителната поредност “Sesame Street ” и драматизация на приказката „ Хензел и Гретел “ в осъвременен вид по текст на Радка Чонова.

През 2022 година дребните артисти зарадваха публиката с „ Топлата ръкавичка “ и „ Снежанка “. Същата година за цялостната си активност трупата е наградена с Диплом за отличие в границите на Девета Национална конференция „ Достъп на младежите до изкуство “.

Настоящият Трети сезон е под мотото „ Да си друг, е ужасно! “ и включва драматизации на „ Хризантема “ по Кевин Хенкес  и „ Грозното патенце “ по Ханс Кристиан Андерсен. И двете творби внушават концепцията за полезността на всяко създание и мястото му измежду другите. Да си друг, значи да си неповторим. Именно това прави индивида несравним и го трансформира в персона. А за консолидираното на всяко дете в обществото особена роля има учебното заведение. Това е един от акцентите в „ Хризантема “ на Кевин Хенкес.

Още от самото си основаване театралната натрупа към ОУ „ Душо Хаджидеков “ работи в партньорство с Национална гимназия за театрални и екранни изкуства, откъдето получи като подарък скъпа сбирка театрални кукли, дело на преподавателката Виржиния Петкова – Давчева и нейните ученици.

Всяка година дребните актьори посещават ателиетата на гимназията и научават за някои от тайните на театралното изкуство. Присъстват на подготовки и представления на своите по-големи другари, а благодарение на Зоя Капон и Соня Ботева овладяват някои похвати на театралното държание.

През сегашния Трети сезон трупата разшири активността си. Нова цел е включването в благотворителни начинания, което докара до нуждата от по-голяма сцена и зала, предоставяща опция за повече аудитория.

Този път другарска ръка подаде Държавен куклен спектакъл Пловдив, с който трупата също работи в тясно съдействие от самото си основаване. Така дребните артисти освен са фенове на невероятните представления на театъра, само че за първи път ще се качат на неговата сцена.

Проектът се реализира с финансовата поддръжка на Община Пловдив, която обезпечи средства за потреблението на залата, както и за ушиване на костюмите. Това придава нов образ и дава необикновен прочувствен заряд на участниците в трупата и техните ръководители.

Всички са в трескава подготовка за благотворително зрелище, което ще бъде на 28.06. от 18.30 часа в Държавен куклен спектакъл , а за неговата популяризация бе квалифициран афиш с илюстрации към приказките, направени от децата.

Малчуганите освен репетират интензивно, само че се включват и в изработването на декори и маски. Тази година за изработването на декорите оказват помощ младите създатели Стефан и Христо Чонови.

Събраните средства ще бъдат предоставени на деца и младежи с увреждания от съдружие „ Паралелен свят “,  което от тази година театралната натрупа поддържа посредством присъединяване в разнообразни начинания. 
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР