Театър Кредо, създаден от Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека, през

...
Театър Кредо, създаден от Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека, през
Коментари Харесай

С театър "Кредо" до Великденския остров, Япония, Иран и Далечния Изток

Театър " Кредо ", основан от Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека, през 2022-а навършва 30 години. За омагьосаните от театралното изкуство ще загатна единствено " Шинел ", " Каквото направи дядо все е хубаво " и " Ревизор ", а за феновете на статистиката ще прибавя: 600 изиграни представления на 9 езика на повече от 200 фестивали по света, 14 интернационалните награди. Е, по какъв начин екипът на предаването да не предложения Нина Димитрова – сърцето и мозъкът на спектакъл " Кредо " да опише за пътешествията им. Само турнетата им в Япония са 10, а годишнината на " Кредо " ще отбележат във въздуха – на път за 11-ия гастрол в Страната на изгряващото слънце.


Не по-малко забавен е и разказът на Нина Димитрова за представянето на " Шинел " в Техеран и препирните с локалния цензор, настояването актьорите да не се допират на сцената и дамите наложително да носят хиджаб. Създаденият от Нина и Зуека спектакъл " Кредо " в действителност има забележителни триумфи – представленията му са в " Топ 20 " на най-хубавите събития на най-големия международен фестивал на изкуствата в Единбург. И в първата петица на класацията на вестник " Гардиън " за най-хубавите спектакли в лондонския театралния плакат при гостуването в " Барбикан Център ".


Тъкмо взех решение по какъв начин прозрението на Нина Димитрова, че всички са произлезли от едно ребро е извънредно бездънен край за диалога, когато тя реши да повдигне театралната завеса пред креативната работилница на театъра.

Винаги съм считала, че най-глупавият въпрос в едно изявление с актьор е оня за бъдещите креативен проекти. Но не и когато става дума за Гоголооката Нина Димитрова, както я назовават феновете ѝ.

През юбилейната си 30 година от своето основаване, спектакъл " Кредо " реализира два плана с финансовата поддръжка на Национален фонд " Култура " – план " Клоунът Гогол " по стратегия " Творческо развиване " и целогодишната му активност през 2022 година по план " кредО!шинел! " по стратегия " Едногодишен грант ".

Повече – в звуковия файл.

Снимки: спектакъл " Кредо "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР