Те вредят на планетата много по-малко, твърди експертСъхранението на данни

...
Те вредят на планетата много по-малко, твърди експертСъхранението на данни
Коментари Харесай

Лентовите устройства се оказват по-екологични от твърдите дискове

Те вредят на планетата доста по-малко, твърди специалист

Съхранението на данни на лента вместо на корав диск може да понижи CO2 излъчванията
(снимка: CC0 Public Domain)

ИТ хардуерът има забележителен въглероден отпечатък върху климата, като приносът на съхранението на данни на твърди дискове е значителен. Според специалисти, в случай че фирмите преминат към архивиране на данните на лента, светът ще стане по-чисто място.

Брад Джонс, деец в IBM, приказва за изгодите от лентовите устройства за зелената стопанска система. „ Има опция за доста организации да понижат своя въглероден отпечатък, като в същото време понижат разноските си… Това е печелившо за всички “, споделя той, представен от изданието Spectrum на IEEE.

Нуждата от предпазване на данни непрестанно пораства. Според отчет на IDC, общото количество генерирани данни ще се усили от 33 зетабайта (ZB) през 2018 година на 175 ZB през 2025 година Така към средата на десетилетието ще би трябвало да се съхраняват най-малко 17 ZB, или 10% от генерираните данни.

По оценки на IDC и сторидж производителя Seagate, през 2021 година към 62% от данните са записани на HDD, 9% на SSD и още 15% на лента. В същото време минимум 60% от по този начин наречените “студени данни ” се съхраняват на твърди дискове, които не е належащо да са непрекъснато на разположение.
още по темата
Уместно е тези данни да се съхраняват на лента и да се реализира достъп до тях при поискване. С други думи, съхранението на информация на лента би трябвало да бъде преразгледано и практикувано по уравновесен метод.

Като се има поради, че твърдите дискове имат междинен живот от към 5 години, моделите Exos X18 създават 2,50 кг CO2 еквивалент на терабайт данни всяка година, пресмята Seagate. Лентовите носители имат живот над 30 години и през това време създават единствено 0,07 кг CO2e/TB/година (по данни на Fujifilm за LTO 9), което е единствено 3% от излъчванията на твърдия диск.

Разбира се, преходът от HDD към лента ще пожертва комфорта за достъп до файлове, само че в името на екологията това си заслужава, уверен е създателят на концепцията. Освен това лентата няма да слезе от сцената и ще служи правилно най-малко още десетилетие.

Според изчисленията на експерта от IBM, прехвърлянето на всички “студени данни ” на лента (60% от всички данни) би понижило количеството въглероден диоксид, издаден в международен мащаб, с 58% или 79 милиона тона. Това също би помогнало на фирмите да спестят впечатляваща сума пари, изразходвани годишно за предпазване на данни.

Въз основа на изчисленията на Fujifilm, Брад Джонс открива, че съхраняването на 60% от данните от размер 100 петабайта (PB) ще коства $9 476 339 на лента и $17 707 468 на твърди дискове.

И най-после, потреблението на лентови устройства основава доста по-малко електронни боклуци, множеството от които не се рециклират, а се изхвърлят на сметището. Постоянното предпазване на 100 PB на твърди дискове за 10 години ще сътвори 7,4 тона отпадък, а съхраняването на същото количество данни на ленти ще генерира 3,6 тона боклуци, като се има поради подмяната на оборудването на всеки 5 години за HDD и на всеки 10 години за лента.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР