Те ще могат да се поставят във всеки необозначен автомобил

...
Те ще могат да се поставят във всеки необозначен автомобил
Коментари Харесай

МВР купува още мобилни камери, за да дисциплинира шофьорите


Те ще могат да се слагат във всеки необозначен автомобил или мотоциклет, който по документи се води на Министерство на вътрешните работи

Иво Григоров

Министерство на вътрешните работи измисли нова тактичност, с цел да лови водачите, поради които стават тежки произшествия - полицията ще стартира да снима нарушителите на пътя и от коли без означение. Законът не не разрешава това, стига колата да се води служебна на полицията. 

Новината беше обявена от основния секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов по БНР след черната серия произшествия в последните дни. " Тече процедура за пазаруване на такива камери, които имат такива механически благоприятни условия, тъй че това е в развой на въвеждане ", сподели той.

Маринов заяви, че издал заповед катаджиите по пътя към този момент да бавят оптимално спрените извършители, като ги водят да ги глобяват в районното, " което може да не е толкоз близо ". " Където се постановат насилствени административни ограничения, в тази ситуация събаряне на регистрационния номер, това нещо ще разпоредя да се прави в районното ръководство, към което работят чиновниците ", изясни той. Тоест КАТ преднамерено ще губи времето на джигитите с наивната вяра, че това ще ги дисциплинира. Подобен ще е резултатът от фотографирането от необозначени коли, защото е общоизвестно, че доста дребна част от санкциите се заплащат. 

Снимането от цивилни коли става допустимо, откакто ръководещите трансформираха Закона за придвижване по пътищата, и към този момент не се изисква секторите, в които се снима, да бъдат обозначени със специфичен знак. Такъв знак беше въведен преди време след тълкувателно решение на Върховния административен съд, което извади от строя за дълго камерите на КАТ. След това обаче Народното събрание още веднъж промени закона. Сега в наредбата на Министерство на вътрешните работи, с която се дефинира по какъв начин се прави пътният надзор, няма условие колата, от която се снима, да е обозначена. Там е записано единствено, че камерите се инсталират в служебни коли и мотоциклети. Освен това се дава опция да се снима и от движеща се кола или мотор. На процедура това значи, че устройството може да бъде инсталирано във всеки автомобил, който по документи се води на Министерство на вътрешните работи, само че другояче няма никакви отличителни белези. 

След злополуката край Микре секторът от Ябланица до Севлиево по пътя София-Варна бе окупиран от пътна полиция. Ефектът там се усети, само че в останалите рискови прави в понеделник още веднъж се стигна до жертви. В Бургас юноша умря, откакто бе блъснат на пешеходна пътека. Трима души починаха при тежка злополука на пътя Шумен-Силистра, до селата Дренци и Страхилица. Други четирима, измежду които и 14-годишно дете, пострадаха. Заради злополуката пътят бе затворен за няколко часа. 

Главният секретар призна, че скупчването на полиция на пътя е краткотрайна мярка и не може да даде дълготраен резултат, тъй като няма задоволително катаджии за всички рискови сектори. " Пътят е да се вкарват механически средства, камери за надзор на скоростта, в това число и такива, които са в коли, които не са обозначени и които могат да замерват скоростта в придвижване. Практиката демонстрира, че въвеждайки означение на местата, където засичаме скоростта, това води до понижаване на скоростта в тази права, след което умерено се развиват и високи скорости ", изясни Маринов. 

И сега пътната полиция снима и издава фишове, само че резултатите не са изключително обнадеждаващи. Нарушителите нормално се измъкват от наказания, тъй като полицията има проблеми с обработката на фотоматериала, както и с връчването на фишовете за санкциите. Дори когато бъдат връчени, огромна част от санкциите не се заплащат, тъй като куца процесът по събирането им. 

НАГЛЕЦ

Пореден случай потвърди, че даже по върховете на Министерство на вътрешните работи спазването на разпоредбите за придвижване не е на особена респект. Полицейски началник от Хасково бе заловен да кара пийнал, заяви БНР. Според информацията става дума за шеф от престъпната полиция в града. Той е бил заловен да кара с 3.39 промила алкохол в кръвта./ segabg.com

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР