Те се надяват на справедливост - близките на войници, участвали

...
Те се надяват на справедливост - близките на войници, участвали
Коментари Харесай

Турция: Убиха и последната ни надежда за справедливост


Те се надяват на правдивост - околните на бойци, взели участие в опита за прелом в Турция, са потресени от последния указ на държавното управление. Юристи се притесняват от разпра, поощрявана безмълвно от страната, показва Дойче веле.

Да управляваш с декрети в изискванията на изключително състояние: с указ 696 на турското държавно управление от наказателно гонене се освобождават цивилните жители, които в нощта на опита за прелом от 15 юли са се противопоставили на пучистите и след това са показали гражданска интензивност. Тъй като от юли 2016 година в Турция е оповестено изключително състояние, този указ е равностоен на закон.

Мярката обаче се натъква на остра опозиция измежду огромна част от популацията на страната. Главно опозиционните партии, само че и доста адвокати се притесняват от експлоадирането на революция, защото декретът може да бъде употребен и за сформирането наказателни ескадрони. За да разсее тези опасения, турското държавно управление оповести, че действието на декрета се лимитира единствено до събитията от 15 и 16 юли 2016 година Само че въпросът не е обяснен от юридическа позиция.

Засегнати от декрета са основно фамилии, които при опита за прелом са изгубили близки - бойци или кадети, взели участие в събитията. При потушаването на пуча загинаха над 180 цивилни жители, 34 от които на един от мостовете над Босфора. На същото място бяха убити и седем бойци и кадети.

Сега излиза наяве, че причинителите ще се отърват без наказване, което срутва и последната вяра на околните на жертвите за заслужено отмъщение. Сред засегнатите е и семейство Текин, изгубило наследник при стълкновенията на моста.

" Убийците заслужават съд "

21-годишният Мурат Текин е един от двамата кадети от военно-въздушните сили, линчувани от цивилни жители в утрото на 16 юли 2016 година За Дъждовни води сестра му Мехтап Текин споделя, че командирът изпратил брат ѝ на моста сякаш за присъединяване в обучение. Там Мурат бил погубен без даже да е изстрелял и един патрон. " Ние не сме против цивилните жители. Хората, които излязоха на моста с положителни планове, би трябвало да бъдат предпазени. Но там е имало и убийци, които би трябвало да бъдат издирени и осъдени. Убийците на брат ми би трябвало да бъдат съдени ", споделя Мехтап.

На 26 юни, 11 дни след опита за прелом, Мехтап Текин получава уведомление за гибелта на брат ѝ. В моргата тя и родителите ѝ едвам съумяват да разпознаят обезобразеното до неразбираемост тяло на Мурат. " Веднъж ни беше споделил, че в случай че паднел погубен като страдалец, ще го разпознаем по нокътя - имаше белег на палеца. Лежеше там изцяло обезобразен от раменете нагоре със следи от жестоки удари и порезни рани. Точно по този начин и стана - разпознахме го по белега на палеца му ", споделя Мехтап.

В здравната експертиза се показва, че гибелта е настъпила в резултат на удари по главата и в региона на шията, от нанесени тежки рани от остри и прободни предмети - по шията, устата и носа.

Турското правораздаване под напън

Адвокатката на семейство Текин - Кюбра Айдън споделя за Дъждовни води, че благодарение на видеозаписи и със лични изследвания е съумяла да разпознава минимум 15 души, които най-вероятно са взели участие в убийството на Мурат Текин. " Предадохме на прокуратурата имената на тези лица и номерата на техните паспорти. Само че прокуратурата не привика нито един от тях. Явно или не са гледали видеата, които има изпратихме, или пък не са прочели здравната експертиза ", показва адвокатката. Въпросните лица даже не са призовани да дадат свидетелски показания.

Кюбра Айдън допуска, че прокуратурата се опасява от политически напън и по тази причина бездейства. " От година и половина към този момент прокурорите споделят, че нищо не могат да създадат. А в този момент с този указ те към този момент имат и публично опрощение. Ще апелираме пред Наказателния съд, след това в Конституционния и най-после - пред Европейския съд по правата на индивида ", твърди правосъдната защитничка.

На 15 юли 2016 година на въпросния мост в Истанбул са се намирали общо 48 кадети от подготвителния батальон в Ялова. Мурат Текин и Раджип Катран са убити, а останалите 46 техни приятели ще бъдат съдени. / news.bg

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР