Те са по-малко травматични и още същия ден, след кратък

...
Те са по-малко травматични и още същия ден, след кратък
Коментари Харесай

Д-р Тодор Драганов, МБАЛ „Бургасмед“: Стремежът ни е над 60 на сто от операциите да са миниинвазивни

Те са по-малко травматични и още същия ден, след къс престой, пациентът може да се върне към естествения си метод на живот

Д-р Тодор Драганов е шеф на Отделението по съдова хирургия в МБАЛ " ". Той приключва Медицински университет Плевен през 1991 година Има добити специалности - хирургия през 1997 година в Медицински университет София и съдова хирургия - през 2012г. след специализация в СБАЛССЗ Св. Екатерина София. През същата година придобива дееспособност по ултразвукова съдова диагностика.

От 1992г. до 2000г. доктор Драганов работи като ординатор-хирург в ОТОБ Горна Оряховица, а от 2000г. до 2008г. e експерт хирург в МЦ Здраве Павликени. От 2009г. до 2012г. е клиничен ординатор в Клиника по съдова хирургия и ангиология на СБАЛССЗ Св. Екатерина - София. В интервала 2012г. - 2023г. работи в Клиника по Съдова хирургия в УМБАЛ „ Дева Мария “ - Бургас.

Член е на Европейска асоциация по съдова хирургия и Българско национално сдружение по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. Притежава уверение за следдипломна подготовка по долна ендоскопия, абдоминална ехография, ендоваскуларна съдова хирургия. Специализирал е лекуване на хемороидална болест с Ruber Band Ligatio в Онклиник, Букурещ. Преминал е следдипломно образование от Biolitec biomedical tehnology GmbH Yena Германия за потребление на диодния лазер в ендовенозното лазерно лекуване, измежду редица други курсове и майсторски класове в специалността, извършени в Унгария, Нидерландия, Швейцария. Д-р Драганов има участия в редица интернационалните конгреси и конгреси по съдова хирургия. През 2023г. приключва Здравен мениджмънт.

-Д-р Драганов, с какъв екип започва активността си новото Отделение по съдова хирургия на МБАЛ „ Бургасмед “?

Лекарският екип се състои от петима лекари, четирима от които с приета компетентност по съдова и ендоваскуларна хирургия. Съвместната ни работа повече от 10 години ни е помогнала да се изградим като един отракан и обединен колектив. Сестринският личен състав е дипломиран и осведомен с особеностите при лекуването на съдовите болести. Всички сме стимулирани да дадем най-хубавото от себе си, с цел да отговорим на предизвикването за основаване и развиване на новата конструкция. Методична помощ и поддръжка, както постоянно, ще ни оказва проф. Тодор Захариев, д.м.н, който е част от екипа ни.

-Какви лечебни и диагностични практики и способи ще прилагате във връзка с другите типове артериална и венозна патология?

-Екипът на отделението има богат опит в диагностиката, както на артериалните, по този начин и на венозните болести. Стремим се да вкарваме най-съвременните и новаторски способи на лекуване. Отделението има 3-то - най-високо равнище на подготвеност, в което ще се организира лекуване на цялата гама съдова патология, включително и най-често срещаните – остра и хронична артериална непълнота, хронична венозна непълнота, тромбофлебити, лимфедем на крайниците и диабетно ходило.

-Какъв дял от вашата работа ще има мининвазивната хирургия?

Съвременните трендове за лекуване на съдовите болести дефинират все по-широко нахлуване на минимално-инвазивните процедури и в нашата процедура. За лекуването на всеки пациент, прилагаме строго самостоятелен проект, с цел да реализираме оптимален лековит резултат. Стремим се минимално-инвазивните интервенции, процентно да не бъдат по-малко от 60% от общия ежемесечен брой интервенции. Предимствата при тях са, че са по-малко травматични и още същия ден, след къс престой с компресивна превръзка на мястото, пациентът може да се върне към естествения си метод на живот. Само посредством едно убождане през кожата с местна упойка, се вкарва балон през водещ катетър по лидер. Този балон след съответното позициониране се раздува и уголемява съда в повредения му сектор.

-С каква инсталация разполага отделението и каква част от нея е последно потомство?

Като новосъздадена конструкция, отделението е оборудвано с последно потомство С-рамо Siemens Cios Alpha, с което можем да прилагаме най-актуалните инвазивни диагностични и лечебни способи на съдовите болести в международен мащаб. Отделението употребява за лекуване на хроничната венозна непълнота един от първите в България и единствен на територията на Бургаска област уред за лазерна аблация Twist Diode laser 10W с дължина на вълната 1940nm, предоставящ опция за реализиране на лечебен резултат с извънредно ниска мощ на лазерната емисия, което е причина за по-малкия % затруднения и дискомфорт след процедурата.

-Кои недоволства ни алармират, че е нужна консултация със съдов хирург?

-Най-общо казано – всяка неочаквана появила се болежка или оток на крайника е причина пациентът да потърси лекарска помощ и да бъде ориентиран за консултация със съдов хирург при нужда. Докато при артериалната емболия водеща е мощната непрекъсната болежка и рестриктивните мерки във функционалностите на засегнатия крак, при венозната тромбоза, най-характерен е отокът и смяната в цвета на крайника. Друг присъщ признак е клаудикационната болежка – появява се в засегнатия крак при вървене на несъмнено разстояние, най-често в подбедрицата. След къса отмора, недоволствата отшумяват. С времето това разстояние се съкратява и това алармира за напредък на болестта. Често срещано заболяване, изключително при пациентите с хронична венозна непълнота, е повърхностният тромбофлебит. Симптомите са болежка, зачервяване и нараснала кожна температура в региона на засегнатия сектор на вените на подбедрицата и вътрешната повърхнина на бедрото.

-Коя област от съдовата хирургия е желана от вас и какви са предизвикателства за експерта, който се е посветил на нея?

- Като всеки хирург, аз също имам афинитет към избрана област от съдовата патология – в тази ситуация венозните болести. Те са най-често срещаните измежду популацията и за жал, пациентите търсят лекарска помощ в напреднал етап на болестта, неглижирайки дълго време субективните признаци. Предизвикателството при лекуването на варикозната болест се състои в това, че всеки обособен случай е самичък за себе си и изисква самостоятелен метод. Вече от дълго време е отминало времето на стрипинга като панацея за лекуване на хроничната венозна непълнота. Постоянно навлизат нови способи за лекуване, което е предизвикателство пред лекаря, от една страна да ги познава и от друга, да избере най-правилния способ за използване във всеки съответен случай.

-В тази връзка, каква е повода хроничната венозна болест да се демонстрира във все по-ранна възраст?

-Причините са сложни – както генетичната предразположеност, по този начин и все по-забързаният и претрупан метод на живот. Продължителното стоене на едно място – както прав, по този начин и седнал, натоварват венозната система, което с времето води до компрометиране на клапният уред и последващите затруднения.

-Какво бихте предложили за опазване на здравето на съдовата система?

-Тъй като множеството ни пациенти са с повече от едно заболяване в хронична форма – най-често диабет вид 2, предлагаме постоянен надзор на хроничните съдови и ендокринни болести, диетичен режим, съгласуван с потребностите на пациента и добра физическа интензивност. При потвърдена съдова патология е наложителна регулярната среща със съдов хирург, за надзор и предварителна защита.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР