Те са като малки произведения на изкуството. Дори изпитваш вина,

...
Те са като малки произведения на изкуството. Дори изпитваш вина,
Коментари Харесай

Кожата жадува за даровете на родната земя

Те са като дребни творби на изкуството. Дори изпитваш виновност, когато започнеш да ги ползваш. Ухаят толкоз апетитно, че едвам им устояваш... да не ги схрускаш. И това щеше да е напълно естествено, в случай че в тях нямаше една единствена химическа съставна част – сода каустик, без която сапунът просто не може. Да, нашият роман е за едни невероятни сапуни. Сапуни, които описват митове и митове; които се създават за всеки самостоятелно, освен това с натурални локални артикули.

„ Работим като остарялата, едновремешна аптека, като аптекаря, който подготвя лек, козметика за всеки поотделно ” – стартира своя роман Янис Малагардис. Той и брачната половинка му Мария са основали дребна компания за натурална козметика – „ Мемантикс ”, която като че ли е пристигнала от различен свят, или други времена, с цел да внедри концепцията им ευ ζην (Ef Zin), което ще рече „ Добър живот ”(от гръцки език). А добър живот съгласно двамата е да се храниш добре, да изглеждаш добре, да знаеш какво ядеш, обличаш, използваш, да си добър със себе си, с другите и с природата.



„ В света може да се реализира естетика и равновесие, единствено в случай че хората спрат да преследват парите като самоцел, а се устремят към действия с социална изгода и отговорност. Трябва да загърбим световното и да се обърнем към районното “, разсъждава на глас Янис. Той е по изобретателната част, създава видеа по какъв начин се вършат сапуните, концепцията за ευ ζην е негова, той е и основател на плана.
„ Стремим се да сме в непосредствен контакт с хората, които създават нужните съставки, както и с тези, които използват продуктите. Вярваме в действието без медиатори, въпреки и финансово то да не е оптимално. Искаме да познаваме клиентите си и да им дадем това, което е вярно за тях. Затова следим продукта по целия му път – от полето или фермата, до ръцете на клиента. Безличното произвеждане за облага е това, което заобикаляме ”, споделя своето верую Янис.


От гори, поля и ферми до рафта в банята

Мария сервира под носа ми най-новия си сапун, а аз се замечтавам от уханието на летни билки и я чувам по какъв начин ми споделя: „ Продуктите, които слагаме върху кожата, не би трябвало да са нездравословни за нея и да знаем от кое място идва всичко, забъркано вътре. Затова козето мляко е от вуйна Янка от село Змейово. Веско ми носи невен от с. Горно Ботево, баба Марийка от с. Бъдеще ми дава живовляка, Христо пчеларят ме доставя с пчелен восък, Мариана майстори декорациите на сапуните с вълна. Всичко е от България, от нашите земи. Сигурна съм, че интензивно вещество от иланг-иланг е доста потребно, само че то не е тукашно. Ние не желаеме просто да се измиеш и да се „ дезинфектираш “, а ползвайки продуктите, да усетиш дъха на родните поля, аромата на прясно издоено мляко... Душ-геловете, които създаваме с глицеринов разтвор, са без сулфати и след приложимост изпълват цялата къща с благоухание. Те са с 4 аромата – мед и мляко, портокал, ягода и шоколад (Мария ми подава да помириша и непосредствено ме изстрелва в шоколадовия парадайс.). “


Направени персонално за теб

Философията на „ Мемантикс ” е „ Лице в лице ” –  да няма нищо прикрито. Почти всички артикули Мария приготва по самостоятелна рецепта по отношение на спецификите на кожата на човек. „ Искам ти, като клиент, и аз, като производител, да поговорим какъв вид е кожата ти и като знам за теб какво е належащо, да вложа качествените съставки с прочут генезис и да ти дам артикул, който да ползваш пълноценно. Имам доста предписания, направени за съответни хора – крем за Жени, за Ема, за Пламена и така нататък Това са клиенти, с които сме разбрали коя формула работи за тях и аз им ги върша постоянно. Те са си техни, по лични предписания и не ги употребявам за други хора ”, изяснява Мария.



Случвало й се е постоянно да оказва помощ на хора със здравословни проблеми като псориазис, дерматит и други „ Дори и да не се реши казусът на човек, пробвам се да го облекча в огромна степен. Моя близка другарка, която се бори години наред с доста съществени кожни проблеми, ходеше при кожни лекари, хирурзи, гастроентеролози, които се опитваха да оказват помощ. В един миг се заинатих и почнах да чета по какъв начин да й оказа помощ. Направих извлек от живовляк, невен, лайка и кантарион. От 4-5 месеца насам тя е чиста. С бабешката рецепта с живовляк успяхме да се преборим със злото. “ Натуралната козметика не работи бързо, само че не вреди, изяснява авторката.


Уважавай сетивата си

Мария е лингвист по обучение и 30 години преподава испански език и литература в университети в Атина. След това се връща в България и взема решение да приложи уменията си от курс по аромотерапия, като прави натурална козметика. Дъщеря й обаче я възпламенява по сапуните и й сподели по какъв начин да ги прави. Мария в никакъв случай не употребява химически добавки с изключение на сода каустик, без която продуктът не може. Казва, че това е нейният метод да възпитава у хората почитание към сетивата, към себе си и природата.

Но по какъв начин в действителност се вършат сапуни? Има два метода. Топлият способ е това, което са правили нашите баби – варят в казана, бъркат, изсипват в коритото и... сапунът е подготвен. Остава да се нареже. Мария обаче употребява леден способ, с цел да не се похабят от огъня дейните съставки, които поставя в сапуна: влакна коприна, каолин, ядливи съставки... Затова нейните артикули се употребяват сполучливо против пигментация, служат за хидратация, ексфолиация, поддържане на кожата. 
„ Студеният способ е следният – греша маслото с водата и сода каустик, нарязвам и минимум 21 дни го оставям да зрее. Това е процесът на сапунизация. След 21 дни има към този момент уравновесен PH и при приложимост сапунът не щипе, боцка, не нервира кожата. “ Мария ни демонстрира своята работилничка с котлони, теглилки, мензури, пръскалца, кутийки с восък и ни доверява: „ Ползвам правенето на сапуни като медитация – хем е изкуство, създаваш нещо красиво и благоуханно, хем и би трябвало да мериш дозите и да си концентриран. “


Във всеки сапун оживява история

Сапунът ROSE DU DÉSERT (Пустинна роза) споделя легендата за Клеопатра, която покривала пода на покоите си с розови цветове със пласт, пълен половин метър. Така опиянявала любовниците си. Ароматът им оставал в душите и сърцата им и те свързвали розите с името й и си мислели за нея постоянно, когато видели розов шубрак.

Артемида била върла девица и когато се къпела, не обичала никой да я гледа. Актеон бил цар на Тива и излязъл на лов с приятели. Видял я в поточето да се къпе, хвърлил едно око, тя го видяла и го трансформирала в елен за наставление. Ловджийските кучета го погнали, той хукнал и в никакъв случай не се завърнал. Тази история дава ентусиазъм за основаването на сапуните Артемида и Актеон. (Артемида е за целулит, а Актеон за мъжка брада, изработен с масло от лаврови листа, рициново масло и масло от розмарин, които успокояват кожата на мъжете.)


Серията сапуни Четиримата крадци е въодушевен от средновековната легенда за крадци, които обират къщи, в които върлува чума, само че не се заразяват. Когато ги хващат, им споделят, че ще ги оставят живи, в случай че им кажат тайната си. Крадците описват, че се мажат и пият коктейл от етерични масла, които са мощно антибактериални - коктейлът на четиримата крадци и до през днешния ден е доста употребен – розмарин, евкалипт, карамфил, чаено дърво и лимон. Мария забърква коктейла и го поставя в сапуна Четиримата крадци, който е доста потребен и издирван по време на епидемии.
Мария е създател и на твърди шампоани, извънредно потребни за косата. Те са с натурална дъвка от Гърция, кокосово масло, овес, лайка, зехтин и карите. Не вършат огромна пяна като елементарните, тъй като в тях няма нормалните захари и сиропи, на които се дължи резултата на пенливостта, само че всичко вътре е живо и същинско.

Направи си самичък сапун

И в случай че към този момент сме провокирали вашия интерес, на 27 и 28 август 2021 година можете да посетите Къщата на архитекта в Стара Загора, където ще се състои ревюто „ Лице в лице “ - на „ Мемантикс ”.

Събитието стартира в петък в 17:30 с видео по какъв начин се прави сапун, каква е историята му, какви материали се употребяват. В събота от 11 ч. ще има работилница за сапуни. На първия етаж фамилната компания ще покаже козметика „ 100% природа “ – маски, лосиони, кремове за лице, тяло и коса. На втория е „ Сапунджийското кралство “: в единия край е „ Плод и зарзават “ – сапуни от ядливи съставки (с надпис „ не се яде! “), другият е „ Митове и митове “. Има и още един - „ Лятно кино “ – сапуни с аромати, въодушевени от филми. Там ще бъде и най-новият сапун на Мария „ Soap, pray, love “, въодушевен от сантименталния филм „ Яж, моли се и бит ”.
За повече информация и контакти:
[email protected]
089 773 9877
facebook страница
facebook събитие
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР