Те са брат и сестра и откакто се помнят, обичат

...
Те са брат и сестра и откакто се помнят, обичат
Коментари Харесай

Просто караме. Боряна и Симеон, които триумфираха във фрийрайд ските

Те са брат и сестра и откогато се помнят, обичат да карат ски. Детството им минава по скатовете на Пирин, а през днешния ден вземат участие в най-големите надпревари в Алпите. Миналия уикенд Боряна Ангелова и Симеон Павлов завоюваха първите места в ските на Световните квалификации по фрийрайд в Банско.

Боряна и Симеон се качват на ски още като деца. Родителите им съумяват да ги възпламенят и спускането в планината бързо се трансформира в пристрастеност.

„ Всяка една почивка, всеки уикенд прекарвахме в планината “, сподели Боряна Ангелова пред Свободна Европа.

В неделя тя за втора поредна година победи в ските за дами в надпреварата от Световните квалификации по фрийрайд в Банско (Bansko Freeride World Tour Qualifier).

При мъжете купата завоюва братът на Боряна - Симеон Павлов . Той кара ски от 4-годишен и не се възприема като професионален спортист - просто му харесва да се развива в спорта.

На надпреварата в Банско обаче Симеон съумя да преодолее сериозна конкуренция от експерти в най-оспорваната категория по ски за мъже.

Боряна и Симеон реализират все по-големи триумфи в надпревари в цяла Европа. Те към този момент са и част от Но и двамата си спомнят от кое място са почнали - с карането в другарска компания по скатовете на Пирин.

„ Банско е обичаното ми място, там се усещам най-добре “, споделя Симеон, а Боряна прибавя: „ Там сме израснали и най-вече си обичаме нашата планина. “

Постепенно и двамата се насочват към фрийрайда - карането на ски отвън обработените терени. Фрийрайдът им разрешава да надграждат опциите си и да намират нещо ново във всяко последващо втурване.

„ Фрийрайдът ме притегли с това, че ми дава независимост в планината. Мога да карам на всички места, където реша, стига да има задоволително сняг “, споделя Симеон

„ Бързо ни омръзва да вършим едно и също на пистата. Търсим някаква друга страст, малко повече адреналин “, прибавя Боряна.

Още като младеж Симеон взема решение, че желае да се състезава. В първото си съревнование той взе участие, когато е на 14 години.

„ Просто взех решение да се запиша и да опитвам по какъв начин е “, споделя Симеон. „ След това всяка година пътувахме с родителите ми за по 1-2 надпревари. Без някакви огромни упования - просто поради пътуването и преживяването. “

При Боряна е по-различно - тя стартира да се състезава преди три години, стимулирана от брат си.

„ Той ме възпламени по тази концепция и ми предложи да се опитвам. Така стана, че и на мен ми хареса да се състезавам и да пътувам. “

Повечето надпревари по фрийрайд се провеждат в Алпите , по тази причина и двамата постоянно пътуват до Швейцария, Австрия и Франция. Тази година зад тила им са към този момент три пътувания, а последното за сезона следва в края на месеца.

За Симеон подготовката за надпреварите по фрийрайд стартира още през лятото. Тогава той тренира интензивно и практикува планинско колоездене и уиндсърфинг.

За надпреварата в Банско Боряна и Симеон дълго се приготвят и на място в Пирин, като са пробвали разнообразни разновидности за втурване по връх Тодорка .

„ Просто караме. Караме по през целия ден. Най-добрата подготовка е това - да караш, в случай че може непрекъснато “, споделя Боряна.

Колкото и добра да е подготовката обаче, напрежението остава.

„ Намирам за най-сложно да покажа 100% от опциите си на съревнование “, споделя Симеон.

„ Емоционално от време на време е доста мъчно - изключително в България, където караш пред всички другари и хора, които са значими за теб “, добавя Боряна. „ Натоварването е огромно и напрежението се натрупва. “

Вълнението от самото втурване обаче съумява да вземе превес.

Двамата скиори също по този начин намират поддръжка в родителите си, в българския тим по фрийрайд и в спонсорите.

Като сестра и брат Боряна и Симеон са доста близки и се поддържат взаимно. Няма конкуренция посред им, по-скоро си оказват помощ за надпреварите.

След огромния триумф в Банско, в този момент двамата фрийрайдъри гледат към последното съревнование за сезона, което ще се организира в края на март в Австрия.

Според Симеон в България има положителни вероятности за развиване на фрийрайд ските, само че по тази причина би трябвало поддръжка.

„ Имаме хубава планина, в която можем да се приготвяме, имаме изискванията. Единствено ни би трябвало финансиране - просто с цел да можем да пътуваме на повече надпревари и да трупаме опит, с цел да се представяме все по-добре. “
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР