Те нарушават ритъма на социалистическите улици и площади. Те излизат

...
Те нарушават ритъма на социалистическите улици и площади. Те излизат
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Първите чудовища на българския рап

Те нарушават ритъма на социалистическите улици и площади. Те излизат навън, с цел да покажат, че българските младежи са свободни и би трябвало да бъдат чути. Те са пионерите на българската хип-хоп сцена, първите чудовища на българския рап.

“Това беше една моя фантазия! Да имам такива дънки, такива очила, такова яке ”, споделя DJ Станчо.

Те стартират да стават рискови през 20-те години на XX век, когато стартират гоненията против комунистическите издания

„ В началото на 90-те години по-лесно човек можеше да стане прочут, по-лесно, в сравнение с в този момент “, показва Владо.

Зрелият соц у нас. Саундтрак на живота на българина са осъществяванията на Васко Кеца, жителите сякаш умерено си гледат напред. В Съветския съюз към този момент е почнала така наречен Перестройка на Михаил Горбачов. Политическите свободи и частната самодейност стартират своите плахи стъпки, само че маршът на комунистическия строй не е смълчан.

От години дамите чупят стандартите и се потвърждават като експерти в специалности, считани за мъжки

„ Това е все едно да ти кажа - живял си в един затвор. Да, там са те хранили заран, обед и вечер, давали са ти всичко и това  - ти от тоя затвор не си излизал. Не дай си боже да излезеш навънка, гледаш като изтребител. Гледаш нек'ви самолети, към тебе фърчат, некви метра “, разяснява DJ Станчо.

Той е младеж, когато се появява на сцената с брейк група „ Динамик “ в средата на 80-те. Те са първите българи, които задвижват уличната културата у нас посредством танците. Гледат контрабандни видео касети, които нечий родител е донесъл след пътешестване в чужбина. Именно по тези ъндърграунд канали стартират да имитират дребното, което съумеят да видят от западните брейкъри.

„ Тази просвета проповядваше вместо война - излезте и се състезавайте на дансинга. Който направи по-сложното придвижване, по-енергичното, по- в такт с музиката, той ще е победител. Няма потребност да се стреляте, да се убивате по улиците. На нас това ни харесваше като младежи “, споделя DJ Станчо.

Липса на средства, личен състав и пациенти, които лежат над 20 години - такава е картината в държавните психиатрични лечебни заведения у нас

 Ако американските брейкъри се развиват в „ Бронкс “, момчетата от „ Динамик “ стартират пътя си от юношески дом „ Лиляна Димитрова “ в София.

Скоро откакто се събират - Петър Сомов, Веско Черния, Христо Джуров, Слънчака и DJ Станчо, " Динамик " потегля по участия и абитуриентски балове. Така ги виждат режисьорите от единствената тогава Българска телевизия и ги канят в своите стратегии. 

Красиви, смешни, изобретателни – тогавашните марки

„ Тяхната цел беше да си украсят шоуто с артист, балет и нещо ново. Какво е новото, което идва от запада и е разпознаваемо? Брейк денсът! Едни, дето се въртят на глави, вършат флип-флаци, хеликоптери. Опитаха се да ни покажат някаква хореография вид балет, нещо такова. Някаква хармония, някакви синхронни придвижвания, само че ние го пречупихме с нашия брейк денс, с нашите счупени придвижвания. И се получи! “, разяснява DJ Станчо.

„ На участия, на абитуриентски балове и така нататък, артистите взимаха по-големи възнаграждения, повече от танцьорите. Ние искахме да взимаме хонорар като артисти “, добавя още той.

Може ли НЗОК да заплаща 100 млн. лева по-малко за онкомедикаменти на година

 За да станат танцьорите артисти, би трябвало да имат и репертоар. Така, от предпочитание за по-висок хонорар, DJ Станчо написва първия опит за хип-хоп у нас.

„ Текстът ми беше: " Прибирам се у дома ужасно изтощен,/ хладилникът бе гръмнал, какво ли ще ядем? / Пусни касетофона, DJ, мощно! Разпани кашона да играем диво! ", споделя изпълнителят.

„ И к'во се случва. Мениджърът носи песента на комисия за текст, комисия за музика, комисия за аранжимент “, добавя още той.

Художествен началник или управител на " Динамик " тогава е Олег Михайлов, който се бори парчето да бъде утвърдено. Все отново тогавашната издателска активност, както всичко в страната, се управлява от Комунистическата партия. Творческият надзор са налаги така наречен художествени препоръки и комисии. Не може да запишеш и издадеш ария, да се появиш по радио или телевизия, без тяхното утвърждение.

София и Ханой се намират на 10446 километра, само че даже там има хора, които приказват езика ни и са ни признателни за положителното, което сме създали за тях в предишното

„ Обади ми се мениджърът и сподели: " Браво, парчето мина на всички тия комисии, леко трансформираха текста, само че парчето мина! ". Текстът ми беше изменен на " Излизам от у дома с наслада огрян, още веднъж е неделя и това е моят ден! ". Не може да се прибереш в Социалистическия строй и да си ужасно изтощен. Това се цензурира непосредствено. Хладилникът е празен при Социализма? При Бай Тошо? Не може да бъде, не " мозе " да бъде… Там ти се постанова, че всичко е розово. Хич не е малко изменен да ти кажа. Тогава нямах срещу. Това да ти пуснат ария тогава е все едно си Майкъл Джексън “, споделя DJ Станчо.

Кои са въпросите, които останаха без пояснение

Когато режимът се топи, хип-хопът изплува от домашните събирания и лека-полека залива улиците в страната.

Едно от първите места навън, на които се чуват новите градски химни е подлезът на НДК. На събиранията тогава попада и Васил Николов по-известен като Васко Теслата - един от пионерите на рапа в България.

„ Причината да сме в тоя подлез е, тъй като по времето на Комунизма, това беше единственото място, в което на стената имаше контакт, в който имаше ток и ние можехме да си включим микрофоните, усилвателите, колоните и да си вършим празненство. Музиката в тази страна главно беше сцена и фолклор, а това не беше нашата музика. Един мой комшия ми донесе една касетка и ми сподели: " Тука има един нов жанр музика, в който не приказват, а пеят. ". И аз се чудя по какъв начин по този начин приказват, само че чух “, разяснява Васло Теслата.

След Втората международна война е имало огромна носталгия към това по какъв начин Хитлер е построил автомагистрали и е давал вода и храна на всички, напомни историкът

 Васко Теслата дружно с Министерски съвет Гинес и Александър основават първата група у нас, основана за правене на хип-хоп песни - AVI MC.

“Основното, което искахме да променим, е душата на хората. Душата на хората по време на Комунизма се беше свила. Хората не бяха привикнали да слушат музика прави, не бяха привикнали да танцуват… Като падна Комунизма, никой не идва да ти каже, че от на следващия ден нещо е позволено. Ти би трябвало самичък да се сетиш дали може да си вдигаш ръцете, или не “, споделя Васко Теслата.

Българските читалища са без аналог в света

Когато Берлинската стена е съборена, звездата от Партийния дом е свалена, а България не е Народна република, духът от бутилката е на независимост. Появява се и публично първата българска рап ария - " Проблеми " на AVI MC. Записват я сами, само че вземат решение, че би трябвало всички да схванат за тях.

„ И аз тогава - на 16-17 години, взимам записа. Нищо и никого не познавам, само че знам къде се намира Националното радио. Отивам долу на входа и си мисля, че като приказвам с тоя на входа,  говоря с шефа на радиото. И споделям: " Ние сме група, записали сме ария в един жанр, който се споделя рап и тъй като е към този момент народна власт не може да ни откажата да ни пуснете песента “, спомня си Васко Теслата.

И по този начин тази лента отваря вратата за хип-хопа в народен ефир.

Докато едни си отиват парче по парче, други остават като части от историята

„ Записахме я с помощта на Нова Генерация, в тяхното студио, цялата група свиреше в парчето, Митко Воев свиреше баса… Това е изрязано от първия ни афиш в зала Универсиада. Хората дотам не знаеха какво е рап и са ни записали като " Раб група " “, споделя още той.

Неусетно, единствено 2-3 години след рухването на режима, българските рап групи са факт.

Популярни и до през днешния ден са варненските пионери от " Гумени глави ", измежду които Мишо Шамара, DJ Диан Соло, 100 кила и доста други. Те дружно пишат едни от най-знаковите рап шлагери, които генерации пеят и познават.

Гледайте кино лентата на Десислава Ризова и Иван Филчев довечера след централната емисия вести

Малко преди тях обаче, малко по- на юг от тях, в Бургас, се появява първото огромно рап крю у нас. Те са младежите от " Рап нация " с съществени реализатори Тафо, Владо и Геро.

" Рап нация " ще останат в историята като основателите на първия български рап албум " Оцеляват единствено мощните ". Издават го през 1992-ра година, след едно свое присъединяване, когато в публиката са може би най-големите музикални разпространители тогава.

Порасналите момчета от " Рап нация " са пионери и в още едно отношение - издават българска рап плоча с така наречен макси сингъл.

Историята на трима студенти, които популяризират надписа " Вън войските на марионетката Живков от Чехословакия " из София

Годината е 1994-та, музикалната компания „ Балкантон “ към този момент не съществува като издател, само че фабриката за произвеждане на плочи към момента работи.

Първото огромно събиране на българската хип-хоп общественост е кръстено " Чудовищата на българския рап " на албума, който Васко Теслата от AVI MC продуцира и издава преди този момент. Събитието цялостни тогавашната зала „ Фестивална “, на сцената се изявяват групи като „ Ништо “, „ Гумени глави “ и доста други, белязали епохата на първите улични химни.

Най-силните години на първата българска хип-хоп вълна са в интервала 1995 - 1997. С Жан-Виденовата зима, изискванията за основаване на рап стават прекомерно сурови. Пионерите лека-полека се отдръпват, за малко сцената е заглушена, бизнесът у нас претърпява сривове и промени.

Въпреки компликациите рапът не спи. Световните течения дават нови направления. Доайени като DJ Станчо и Теслата стават продуценти на младежи като „ Ъпсурт “ и X-team. Именно пионерите са този тил, който потвърждава, че щом има обществени проблеми, има сцена и за българския рап.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР