Те живеят както преди 300 години, без техника, без всякакви

...
Те живеят както преди 300 години, без техника, без всякакви
Коментари Харесай

Защо амишите живеят толкова дълго

Те живеят както преди 300 години, без техника, без всевъзможни съвременни улеснения. Сега общността на амишите разбуди интереса на учените. Причината: генна разновидност, която явно удължава живота и защищава от заболявания, споделя " Дойче веле ".

Учени от Медицинския университет в Чикаго са си сложили за задача да изследват гените на християнската общественост на амишите, обитаващи разнообразни райони в Съединени американски щати. Тяхната генетична и географска изолираност ги трансформира в съвършен обект на научни проучвания: амишите живеят в изолирани общности, а делникът им е както преди 300 години - без коли и компютри, даже без кецове и ципове. А в този момент може да се окаже, че тази християнска общественост държи ключа към дълголетието.

Живеят с 10 години по-дълго

" Откакто свят светува, хората мечтаят да открият извора на младостта ", споделя ръководителят на проучването Дъглас Воун. Неговият екип е изследвал общо 177 представители на амишката общественост в щата Индиана. Резултатът: при 43 от прегледаните амиши е открито мутирало копие на гена Серпин-1. А както изяснява Воун, тази генна разновидност води до по-дълъг живот - тя удължава продължителността на живота с до 13%, което дава отговор нацяло десетилетие.

Впоследствие учените съставили и родословни дървета на амишите, взели участие в проучването, като по този метод анализирали данните на 221 техни предшественици, за които имало сведения по кое време са родени и по кое време са умряли. Оказало се, че при хората, за които се допуска, че са носители на мутиралото генно копие, междинната дълготрайност на живота е била 85 години - с цяло десетилетие повече, в сравнение с при останалите.

 Защо амишите живеят толкоз дълго
© Associated Press

Освен това амишите с генна разновидност страдали по-рядко от диабет и сърдечно-съдови болести. Все заболявания, от които хората са застрашени с придвижване на възрастта. Учените допускат, че мутиралият ген понижава фрапантно производството на протеина PAI-1, който направлява кръвосъсирването и процеса на стареене. " PAI-1 е част от така наречен молекулярен пръстов отпечатък, който въздейства на процеса на стареене ", изяснява Дъглас Воун.

Възможно ли е в действителност?

Изследователите от Чикаго са си сложили в този момент следната цел: благодарение на медикамент да повлияят на протеина PAI-1 и по този начин да симулират генна разновидност. Подобни проби към този момент са били провеждани в японския университет Tohoku - само че не върху хора, а върху мишки. Гризачите, които приемали въпросния медикамент, имали четири пъти по-дълъг живот от останалите мишки.

Учените от университета в Чикаго също са поискали позволение за провеждането на сходни проби. " Вече има няколко медикамента срещу тромбоза, които залагат точно на потискането на протеина PAI-1. Убеден съм, че в този момент напълно целеустремено могат да бъдат разработвани и лекарства, които да забавят процеса на стареене и да защищават от така наречен старешки заболявания ", споделя Дъглас Воун.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР