Те изоставят дори мунициите и оръжията си, казва украинската репортерка

...
Те изоставят дори мунициите и оръжията си, казва украинската репортерка
Коментари Харесай

Харковска област: Руснаците се изтеглят на бегом

" Те изоставят даже мунициите и оръжията си ", споделя украинската кореспондентка и политоложка Мария Авдеева в изявление за ARD. Тя живее в Харков, където е останала и по време на войната. Преди се е занимавала най-вече с проучвания и изявления за съветската агитация и дезинформация. Междувременно работи за разнообразни интернационалните медии, в това число за немската социална телевизия ZDF.

ARD: Какво е сега ситуацията в Харков и в неговите покрайнини?

М. Авдеева: Много постоянно има въздушни паники. След сполучливата контраатака на украинската войска и освобождението на редица селища към Харков съветските военни тероризират локалното население с въздушни удари и унищожават инфраструктурата. В момента да вземем за пример в града няма ток и това значи, че и водоснабдяването е лимитирано, тъй като помпите не работят. В центъра на града съвсем всичко е затворено.

ARD: Работите за разнообразни медии. Какво чувате по време на обиколките си в региона?

М. Авдеева: Наскоро бях в освободените региони към Харков - в едно малко населено място, отдалечено на към 70 километра от града. След като украинските елементи освободиха някои области, там би трябвало да бъдат изчистени мините. Става дума за голям регион, който е миниран.

ARD: Украинската войска в това време си възвърна доста територии. Какво знаете за напредъка, реализиран от военните?

М. Авдеева: Украинските елементи стигнаха до границата северно от Харков и си възвърнаха контрола над два огромни железопътни и транспортни възела. Това е доста значимо, защото значи, че е отсечен пътят за доставки за съветските войски. Оттам нататък за руснаците става доста по-трудно да доставят своите елементи в Донбас, да изпращат оръжия и личен състав.

Но това, което е значимо за украинската войска, както съм чувала от военни, е потребността от оръжия от Запада. Този триумф бе вероятен единствено с помощта на това, че Украйна получи огромно количество от най-прецизните западни оръжия - като да вземем за пример немските самоходни гаубици, с които може целеустремено да бъдат атакувани хранилища с муниции и да се прекъсне веригата за доставки на съветските войски.

ARD: В съветските блогове и в други изявления написа, че съветските елементи са доста демотивирани. Какво чувате за настроенията в съветската войска, изключително след контраофанзивата на украинците?

М. Авдеева: Руските елементи се изтеглят извънредно бързо - от време на време на тичешком и оставят всичко, което не могат да вземат със себе си. Това го видях с очите си. Те си оставят даже оръжията и мунициите, някои обличат цивилни облекла и бягат от украинските области с колела, откраднати от локалните хора. Т.е. това евакуиране не е планувано. Русия, естествено, се пробва да показа нещата иначе - в последна сметка нейните лични бойци бягат от окупираните от тях територии. Украйна е задържала голям брой съветски бойци и е иззела военно снаряжение, изоставено от руснаците.

ARD: И един взор към бъдещето - може ли това нахлуване да се трансформира в поврат?

М. Авдеева: Това е миг на вяра и наслада за всички в Украйна, само че не е краят на войната - чака ни тежка зима, за която би трябвало да се подготвим. Тъй като Русия няма да спре - те няма да оставят Украйна на мира, до момента в който не бъдат спрени, т.е. ние би трябвало да продължим да се борим. Всички тук, в това число аз, се надяваме, че западната помощ ще продължи, защото можем да спечелим тази война единствено дружно.

Украинският общоприет щаб счита, че войната ще продължи и през идната година. Респективно този триумф не е краят, само че е доста добър образец за това по какъв начин Украйна с обединени сили и с поддръжката на западните съдружници под формата на помощ и военно снаряжение може да завоюва тези борби малко по малко. Надявам се, че цялата територия на Украйна ще бъде освободена.

Deoccupied Hrakove is heavily mined. Locals are not yet allowed to return because the demining process will be long. Anti-personnel mines are visible everywhere. For the first time, Ukraine returns large territories that were occupied for more than 6 months.
— Maria Avdeeva (@maria_avdv)
Автор: Свеа Екерт
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР