Те дават право на хората да избират до 1 януари

...
Те дават право на хората да избират до 1 януари
Коментари Харесай

Важи От Днес! Съдбовна Промяна За Българските Пенсионери!

Те дават право на хората да избират до 1 януари 2023 година по коя методика да се пресмята самостоятелният им коефициент и надлежно размерът на пенсията - по така наречен " нова " - с осигурителния приход след 2000 година, или по остарялата - с включване на трите най-хубави поредни години от последните 15 години преди 1 януари 1997 година и осигурителния приход след тази дата.

" За категорийните служащи - миньори, металурзи и химици и тези, които работят в тежката индустрия, и за хора с хонорари над междинните - преди 2000 година, е по-изгодно да се пенсионират по остарялата методика, тъй като техните приходи тогава са били по-високи. За тези, които са се осигурявали единствено на най-малък или единствено на оптимален застрахователен приход, няма никакво значение дали по остарялата, или по новата методика. А за тези, за които след 2000 година темпът на повишаване на техните хонорари е по-ускорен, да вземем за пример учители, чиновници от бранш " Сигурност ", хора с увреждания, биха получили по-висок размер на пенсията, в случай че се възползват от новата методика ". Това изясни в изявление за БНР ръководителят на обществената комисия в Народното събрание доктор Хасан Адемов.

Той изясни, че по закон - всяка новоотпусната пенсия е по-висока от отпуснати в предишни години пенсии, " тъй като във формулата за пресмятане на пенсиите има един параметър - междинен застрахователен приход за страната една година преди датата на пенсиониране, а той постоянно пораства ".

" Предложение за осъвременяване на пенсиите са правени в годините от разнообразни парламентарни групи, само че за това се изисква забележителен финансов запас, а въпреки това - публично и парламентарно единодушие, с цел да се одобри тази мярка, която би могла да приближи размерите на старите и новите пенсии, при идентични условия ", съобщи Адемов. Той увери, че няма заплаха да настъпи комплициране при попълването на заявките.

" Направена е организация по районните ръководства " Социално обезпечаване ", в това число и с мобилни приемни, с цел да имат хората достъп до нужната информация. Смятам, че всички ограничения са подхванати ", сподели Адемов.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР