За поредна година пловдивските музеи се включват в международната инициатива

...
</TD
>За поредна година пловдивските музеи се включват в международната инициатива
Коментари Харесай

Пловдивските музеи отбелязват Европейската нощ на музеите със свободен вход и множество събития

За поредна година пловдивските музеи се включват в интернационалната самодейност Европейска нощ на музеите 2023. 19-ата Европейска нощ на музеите е събитие, което се организира допълнително от 3000 музея в близо 30 европейски страни.  По този мотив музеите отварят вратите си гратис вечерта и оферират разнообразни забавни действия за своите гости. Неин обичаен уредник е Министерството на културата и връзките на Франция, а събитието нормално минава под патронажа на Международния музеен съвет (ICOM) и ЮНЕСКО.

В събота, 13 май, пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на богатото културно завещание на Пловдив с изключение на в общоприетото работно време на културните организации, само че и в часовете сред 18:00 и 24:00 ч. В допълнение към богатите си експозиции, тази година музеите и Градската художествена изложба ще предложат поредност от културни действия и събития за дребни и огромни с вход свободен.

Регионален етнографски музей - Пловдив  взе участие в Европейската нощ на музеите с показване на аудио разходката " Овчар и булка ". Екипът на музея, дружно с Института по математика и информатика на Българска академия на науките, създадоха взаимен абстрактен план за дигитален маршрут, който е използван както за незрящи хора, по този начин и за необятната аудитория. Разходката минава през осем от експозиционните зали и споделя за любовта сред двама млади през епохата на българското Възраждане. Посетителите ще имат опция, посредством сканиране на QR кода на всяка от осемте табели, да разкрият тайните на експонатите, които ще " опишат “ своите истории. В нощта на 13 май,  РЕМ - Пловдив ще е отворен за гости и след работно време от 18:00 ч. до 23:00 ч. с вход свободен.

Регионалният исторически музей в Пловдив  се включва в Европейската нощ на музеите с две специфични начинания. В експозиция " Съединение на България от 1885 година, на пл. " Съединение " 1, ще бъде открита изложбата " В сърцата си българското носим ", която показва богатото многообразие и хубостта на българските шевици. В експозиция " Българско Възраждане ", на ул. " Цанко Лавренов " 1 в Стария град, ще се състоят обичайните демонстрации на хладно и огнестрелно оръжие от интервала на Възраждането на пловдивското сдружение " Родолюбие ".  На 13 май двете експозиции ще отворят вратите си гратис след 18:00 часа и ще одобряват гости до 24:00 часа.

Като част от своята стратегия за Европейската нощ на музеите,  Регионалният археологически музей - Пловдив  ще предложи на своята аудитория опцията да следят в действително време нареждането на идната краткотрайна галерия на музея - " Открития 2022 ". През стъклените стени на залата за краткотрайни изложения, музейните експерти ще покажат какво влиза зад витрините на една археологическа галерия и по какъв начин тъкмо се подреждат античните артефакти. За дребните, а и за огромните гости, ще има самостоятелен увлекателен ъгъл " Оцвети предишното ". Там те ще могат сами да претворят чудните цветове на разнородни изображения от отминали столетия или пък да основат собствен личен, шарен вид на предишното. Събитията започват в 18:00 ч. и ще продължат до 22:00 ч., а музеят ще е с безвъзмезден вход в този интервал.

За поредна година  Регионалният природонаучен музей – Пловдив  се включва в самодейността Европейска нощ на музеите със особено събитие " Видеонаблюдение в действително време на птичи фамилии “. На специфични монитори във фоайето на музея, посетителите ще могат да,,надникнат под завивките " на няколко птичи фамилии. Благодарение на системата за видеонаблюдение в действително време на Зелени Балкани, ще научим по кое време си лягат белошипите ветрушки и " нощни птици " ли са щъркелите. Входът за музея е свободен в интервала от 20:00 до 23:00 часа.

Градската художествена изложба  се включва в 19-ата нощ на музеите с пет свои здания, които ще имат удължено работно време и безвъзмезден вход. 

От 18:00 до 21:00 ч. може да бъде прегледана Постоянната експозиция на ул. " Съборна “ №14А в Стария град, в която от 18:30 ч. ще се състои и концерт на Камерен хор " Иван Спасов “. Постоянна експозиция " Икони “ на ул. " Съборна “ №22, авторските изложения в изложба " Капана “ и в Зала " 2019 “, както и залите за краткотрайни експозиции, също ще чакат пловдивчани и гостите на града до 21:00 ч.

Продължава и осъществяването на дейностите по проект № BGCULTURE-1.001-0016, с название " Културното завещание на Пловдив, показано в ревитализирани,  реставрирани и реновирани места “ по Резултат 1 " Подобрено ръководство на културното завещание “, Подрезултат 1.1 " Културно завещание, показано в ревитализирани, реставрирани и реновирани места “, по Програма " Културно предприемачество, завещание и съдействие “, по ФМ на ЕИП 2014-2021 година, на  обща стойност 781 550.03 лв.

Той е разработен от екип на община Пловдив и в него са включени 7 пловдивски културни института. Това са Градска художествена изложба, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека " Иван Вазов “ и ОИ " Старинен Пловдив “. Партньор е Cross-Cultural Introduction AS (CC-Intro AS) от Норвегия.

Целта на план е да усъвършенства ръководството и представянето на културното завещание на Пловдив посредством ревитализиране, възстановяване и възобновяване на пространства в седемте културни институции и да насърчи културното предприемачество в общината.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР