Във връзка с медийни публикации за събраните от страна на

...
</TD
>Във връзка с медийни публикации за събраните от страна на
Коментари Харесай

Община Русе се затруднява със събирането на данъка върху автомобилите заради румънците

Във връзка с медийни изявления за събраните от страна на български общини налози върху недвижимите парцели и тези върху транспортните средства за 2022 година, Община Русе декларира следното:

Изпълнението на личните доходи за всяка година включва приходите от имуществени и други налози, доходи от локални такси (в размери избрани от Общинския съвет), приходи от продажба на общински нефинансови активи, доходи и приходи от благосъстоятелност, доходи от санкции, наказания и неустойки, наказателни лихви, дарения и помощи от страната и чужбина и други неданъчни доходи с общински темперамент.  

За 2022 година като безспорна стойност (спрямо признатия годишен проект и по отношение на доклада за 2021 г.), най-високо е осъществяването на приходите от налог върху недвижимите парцели и налога върху транспортните средства, както следва:

- при налог върху недвижимите парцели са заложени доходи в размер на 8 092 276 лева, като % по отношение на проекта осъществяването е 102,43%; 

- при  налога върху транспортните средства са заложени 8 332 919 лева, като нарастването по отношение на 2021 година е със 149 139 лева, а като % по отношение на проекта - 112,47%.

Нужно е да се подчертае, че процентът събираемост на налога върху недвижимите парцели в община Русе е измежду най-високите по отношение на сходни общини. Местната администрация среща известни компликации при събираемостта на налога върху транспортните средства, като главната причина за това е, че Русе е погранична община. В ОД на Министерство на вътрешните работи, бранш " Пътна полиция " –Русе, се записват доста транспортни средства на румънски жители посредством открити търговски сдружения със седалище в гр. Русе.

Тези транспортни средства официално са с български регистрационни номера, само че незабавно напущат територията на Република България. Използването им в чужбина осуетява заложените механизми за издължаване на годишния налог като нужна причина при техническите прегледи и при покупко-продажби с тях при нотариус.

За премахване на казуса при започване на 2023 година се организира среща с представители на Окръжна прокуратура Русе, Национална агенция за приходите, ДАИ, бранш Пътна полиция - Русе при ОД Министерство на вътрешните работи, зам.-кметът на община Русе Златомира Стефанова и представители на дирекция МДТ. Набелязани бяха цели за ограничение на регистрациите на такива транспортни средства, които официално са с българска регистрация, само че се употребяват в чужбина и не влизат на територията на страната. Някои от ограниченията са свързани със навреме информиране на данъчната администрация от страна на бранш " Пътна полиция " - Русе за регистрации над 5 бр. транспортни средства на новосъздадени компании, както и запорирането им при просрочени отговорности за налог. Предвид демократичното законодателство, което разрешава с 2 лева капитал регистрация на комерсиално сдружение и без инспекция на адреса за ръководство, резултатите в тази посока ще бъдат лимитирани.

От изложеното е видно, че бюджетът на Община Русе не е ощетен с посочените суми, защото транспортните средства на румънски компании не амортизират пътната мрежа в Република България и не замърсяват въздуха в община Русе. При вероятно изключване на тези транспортни средства от годишния залог за налог ще се получи най-голям % събираемост.

В последните пет години чиновниците на Дирекция " Местни налози и такси " са открили просрочени отговорности и след инспекции са издали над 12 000 административни акта против физически и юридически лица, като до този миг се регистрират 4-хиляди неприключили изпълнителни производства.

Методиката на пресмятане на събраните налози на Министерството на финансите включва единствено данните за приходите от събраните данъци за недвижимите парцели и моторните транспортни средства и не хвърля светлина върху всички останали пера от събраните средства, представляващи забележителна част от общинския бюджет. Изпълнението на личните доходи на Община Русе към 31.12.2022 година е 122,42% по отношение на заложения годишен проект. В безспорна стойност е с 5 662 734 лева по-високо по отношение на осъществяването през 2021 година

Информацията за всички доходи са обществено налични и могат да бъдат открити в отчета към годишния доклад за осъществяване на бюджета на Община Русе за 2022 година

Споделете в
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР