В заседателната зала на Областен информационен център – Силистра се

...
</TD
>В заседателната зала на Областен информационен център – Силистра се
Коментари Харесай

Среща за утвърждаване на интеркултурното образование се проведе в Силистра

В заседателната зала на Областен информативен център – Силистра се състоя осведомителна среща по отношение на отворена за кандидатстване Процедура BG05SFPR001-1.004 " Утвърждаване на интеркултурното обучение посредством просвета, просвета и спорт " по Програма " Образование " 2021-2027 година

Срещата беше проведена и извършена в партньорство с отдел " Образование и юношески действия " към Община Силистра. В нея взеха присъединяване представители на просветителни институции от община Силистра.

Процедурата е ориентирана към деца и възпитаници, чийто майчин език не е български, и деца и възпитаници, чийто майчин език е български, техните родители, както и към педагогичен експерти и непедагогически личен състав (образователни посредници, обществени служащи и други).

Представени бяха допустимите действия, посредством които се предизвиква взаимна работа сред деца и възпитаници от просветителни институции с централизация на деца от уязвими групи и такива, в които няма централизация на деца от уязвими групи.

Допустимите действия включват образуване и осъществяване на образователния развой (в детски градини и училища) в действителна среда в институции, свързани с театралното, танцовото, културното и естественото завещание, образните изкуства, спортни и музикални мероприятия, начинания, популяризиращи четенето и грамотността в библиотеки, като част от образованието по учебни/образователни посоки и/или разпространение на опциите за професионално развитие; действия за насърчаване на отношение към културата и придобиване на познания по отношение на културното и литературното завещание, четенето, креативното мислене, естествените, естествените и точните науки.

Реализирането на дейностите ще се реализира в разнообразни форми за обща поддръжка за личностно развиване.

Процедурата дава опция на педагогическите експерти за придобиване, насърчаване и използване на компетентности за демократична просвета в границите на интеркултурно обучение в мултикултурна среда.

Работата с родители за създаване на общественост от дейни родители ще бъде подкрепена от просветителни посредници. Допустимо е и осъществяване на осведомителни акции, ориентирани към недопускане на дискриминация, учредена на раса, етнически генезис или религиозна принадлежност.

Галина Даскалова, шеф отдел " Образование и юношески действия “ в Община Силистра, показа пред участниците опцията за създаване на план с водещ претендент Община Силистра и сътрудници от образователните заведения в общината. Обсъдена бе и концепцията за основаване на партньорства с просветителни институции от други общини в региона или от прилежащи области. Тя даде спомагателни уточнения, свързани с използваната нормативна уредба, изискуемите документи, финансовите параметри и периодите за подготовка на плановото предложение.

Участниците се сплотиха към концепцията за присъединяване в партньорски план и си сложиха оперативни периоди за подготовка на нужната информация, с оглед кандидатстване с планово предложение в границите на първия разгласен период за банкет по процедурата – 22 май 2024 г.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР