В рамките на три дни, град Пловдив е домакин на

...
</TD
>В рамките на три дни, град Пловдив е домакин на
Коментари Харесай

Пловдив ще е домакин на първата по рода си среща в световен мащаб

В рамките на три дни, град Пловдив е хазаин на първата по рода си в международен мащаб - Международна гайдарска конференция, на която участват повече от 70 интернационалните музиканти, инструменталисти, майстори на гайди и учени, които желаят да се допрян до българската гайда и музика, както и да споделят опита си. В конференцията вземат участие представители от общо 18 страни: Австрия, Белгия, България, Франция, Испания, Германия, Гърция, Финландия, Ирак, Латвия, Литва, Португалия, Шотландия, Сингапур, Швеция, Турция, Обединеното кралство и Съединени американски щати.

Международната гайдарска конференция 2024 година е проведена от Световната гайдарска организация и Българската национална гайдарска асоциация, формален сътрудник и хазаин е АМТИИ " Проф. Асен Диамандиев " – гр. Пловдив. Тридневното събитие, което стартира на 8 март и продължава и през днешния ден, наситено с голям брой презентации, лекции, полемики и отчети се реализира под патронажа и с поддръжката  на Министерство на културата.

В третия ден от програмата на конференцията, гостите от чужбина, водени от гайдаря Петър Янев - ръководител на БНГА, посетиха Регионалния етнографски музей, където бяха посрещнати от заместник-кмета по просвета, археология и туризъм на община Пловдив - Пламен Панов и шефа на Регионалния етнографски музей - доц.д-р Ангел Янков.

Пламен Панов приветства гостите от името на кмета на града Костадин Димитров и им описа забавни обстоятелства от хилядолетната история на най-стария жив град в Европа, за неговите културно-исторически забележителности, за купата Европейска столица на културата през 2019 и нейното значение и отражение върху културния живот на града. Заместник-кметът показа и част от  значимите и разнородни културни събития, които се случват годишно в града. Някои от участниците в конференцията посещават България и Пловдив за първи път и не скриха своето откровено неспокойствие от атмосферата на Пловдив и от магията на българската национална музика и на българската гайда.  

" Щастлив съм, че Международната гайдарска конференция се случва тъкмо в Пловдив. За мен това не е инцидентно, тъй като по този начин както гайдата сплотява всички вас, хора от разнообразни страни и култури от целия свят, по този начин и Пловдив е град, в който другите етноси и религии живеят от хилядолетия в мир, добросъседство и съгласие. Пловдив е град на толерантността,  и тъкмо духът на обединяването, на тази  " заедност “, стана причина и да бъде определено логото " Заедно “ за купата ни " Европейска столица на културата “, сподели заместник-кметът Пламен Панов.

След срещата, професионален гид от музея описа за забавната история и архитектура на Куюмджиевата къща и скъпите етнографски съкровища и сбирки, които се съхраняват в музея. Днес следобяд, задграничните участници, съпроводени от гид на ОИ " Старинен Пловдив “ ще посетят емблематични къщи в Стария град и Епископската базилика на Филипопол.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР