В последните дни на 2023 година - на около 10%

...
</TD
>В последните дни на 2023 година - на около 10%
Коментари Харесай

Покупката на 1 квадратен метър в Пловдив се равнява на близо заплата и половина

В последните дни на 2023 година - на към 10% се чака да бъде изчислен растежът в цените на парцелите през към този момент отиващата си година. Въпреки че съгласно европейската статистика е един от най-високите, жилищата у нас остават измежду най-евтините в Европейския съюз.

Все повече българи търсят по-качествен парцел и съгласно анализите на брокери тази наклонност движи пазара сега. Купувачите стават по-внимателни в избора си, а когато парцелът им се стори задоволително първокласен, изцяло приключен или даже обзаведен, са подготвени да платят и по-висока цена от тази, която са планували или пък да понижат от квадратурата. Най-търсени са двустайните и тристайните жилища, а не най-вече двустайните, както беше до неотдавна.

Търсенето и предлагането са съвсем изравнени, което значи, че за една нова оферта сега има един покупател. Ако цената е действителна и парцелът оправдава условията на купувача, се продава за към 3 месеца. Данните демонстрират, че от началото на годината растежът в цените варира сред 5 и 10%, като какъв брой тъкмо е той ще стане ясно, откакто годината завърши.

Казано с други думи, за покупката на 1 квадратен метър в София в този момент е нужна малко над 1 междинна столична заплата. Въпреки растежа, парцелите през днешния ден са по-достъпни в сравнение с през 2008-ма да вземем за пример, когато за 1 квадрат са били нужни три междинни софийски заплати. Въпреки другите рецесии през последните години обаче, към този момент спад в цените не се чака. В Пловдив, Варна и Бургас, където приходите са по-ниски, 1 квадратен метър се равнява на близо заплата и половина, пресмята Нова телевзизия,

Водещи за купувачите в огромните градове нормално са достъпът до градски превоз, опцията за паркиране и близостта до огромен хранителен магазин, учебно заведение или детска градина. Цените на квадратен метър, несъмнено, варират доста според от размера на парцела, положението, в което се намира и региона, в който е ситуиран.

Цената на квадратен метър в София се движи малко над 1400 евро. В центъра на града е с съвсем 500 евро по-висока, а най-скъпи са кварталите " Оборище ", " Изгрев " и " Иван Вазов ", където квадратния метър коства над 2400 евро. Абсолютен рекордьор остава регионът на Докторския паметник със междинна цена от 3800 евро. " Ботунец ", " Свобода " и " Филиповци " пък могат да се посочат като образци за междинна цена на квадрат от под 710 евро.

Най-предпочитани, както и до момента, остават южните региони и централната градска част на столицата, като още веднъж има нараснал интерес към къщи наоколо до града. Намирането им обаче продължава да е мъчно поради засиленото търсене напоследък и внезапното повишение на цените на този вид парцели.

Съществени промени в пазара на парцели няма и в другите огромни градове. Въпреки маркирания лек спад в търсенето в Пловдив, спад в цените няма. Средно квадратният метър се предлага за малко над 1000 евро, а в центъра – с 200 евро повече. Тенденцията за сериозен интерес към къщи и имоти наоколо до града се следи и тук. В морската ни столица парцелите са с по-високи цени от пловдивските, като квадратният метър се движи към 1300 евро. Значително по-евтино е в Бургас, където междинната цена едвам доближава 900 евро, а с още 100 по-малко, е тя в петия по величина български град – Русе. Най-много парцели пък, след София, Пловдив и Варна, се продават в община Несебър.

 

Според европейската статистика, след внезапното повишаване на цените в цяла Европа от 2015 година насам, като в някои страни те са се нараснали даже двойно, от началото на тази година за пръв път следим спад, въпреки и лек. Средно за общността, цените на парцелите са се намалили с 1%. У нас обаче не е по този начин.

И до момента в който чакаме годишните данни, от Евростат са по-скоро скептични като пресмятат % на растеж на парцелите в България на 10,7. Преди нас е само Хърватия, с 3% по-висок растеж от нашия. Най-много са поевтинели жилищата в Германия, като процентът и при тях е 10, единствено че надолу.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР