В Пловдив официално бяха отбелязани 80 години от спасяването на

...
</TD
>В Пловдив официално бяха отбелязани 80 години от спасяването на
Коментари Харесай

Пловдив отбеляза 80 години от спасяването на евреите

В Пловдив публично бяха маркирани 80 години от спасяването на българските евреи от депортация в немските концентрационни лагери. Митинг-поклонението се организира пред Паметника на благодарността на пл. " Цар Калоян " до Централния дом на младоженците.

На събитието участваха регионалният шеф, кметът, ръководителят на Общински съвет инж., генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, почетните консули в Пловдив, общественици и доста жители, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

" Намираме се на метри от мястото, където пловдивските евреи са очаквали да бъдат депортирани, но благодарение на обединените старания на пловдивската общност, на митрополит Кирил, на БПЦ, проектите за депортация са осуетени. Помним какво направи българският народ, знаем че не би трябвало да позволяваме грешките на предишното да се повтарят. Холокостът е най-голямата покруса, случила се е тъй като е имало задоволително хора, които са останали безучастни и са разрешили. Ние носим дълга да не забравим това, което пловдивската общност и българският народ направи " - заяви проф. доктор Александър Оскар, ръководител на Организацията на евреите в България " Шалом ".

" Няма да забравим тъгата и безизходицата на нашите родители, баби и дядовци, и страхът от незнайното. Холокостът не е индивидуален акт на изтребване, а непрекъснат акт на заличаване на евреите. Чудна е историята за спасението на повече от 48 000 души, със съдействието на Българската православна черква и българското гражданско общество " - каза председателят на " Шалом " Пловдив инж. Светлозар Калев.

" Ролята на БПЦ в никакъв случай не е била забравена и всеки път е била подчертавана от еврейската общественост. БПЦ всеки път е отхвърляла каквито и да е форми на антисемитизъм, на расова или верска ненавист към евреите. БПЦ всеки път ще възпитава своя народ в приемливост " - акцентира Знеполският свещеник - Негово високопреосвещенство Арсений.

Спомени от мрачните часове на 9 против 10 март 1943 година споделиха внучката на Обрейко Обрейков - Лалка, доктор Пардю, който тогава е бил дете, както и потомци на избавени от депортация български евреи. 

С едноминутно безмълвие беше почетена паметта на хората, участвали в спасяването на българските евреи, и отдадена респект към жертвите на Холокоста. Официалните посетители и жителите сервираха венци и цветя пред Паметника на благодарността.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР