В края на 2023 г. експерти на Българското дружество за

...
</TD
>В края на 2023 г. експерти на Българското дружество за
Коментари Харесай

Монтираха с дрон светлоотразители за птици по въздушни електропроводи в Бургаско

В края на 2023 година специалисти на Българското сдружение за отбрана на птиците и Електроразпределение Юг (част от ЕVN) направиха монтаж на светлоотразителни маркери за птици (т. нар. дивертори) по въздушен електропровод 20 kV (киловолта), който беше сбъднат за първи път в България с дрон.

Монтажът беше осъществен по електроповод на южния бряг на бент. " Мандра “, ситуиран наоколо до Бургас, част от плана “Безопасна мрежа за бургаските езера “ (LIFE Safe Grid for Burgas), изпълняван от Електроразпределение Юг в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и съфинансиран от стратегия LIFE на Европейската съюз. Проектът се осъществя в региона на 4 зони от мрежата Натура 2000 – " Атанасовско езеро ", " Бургаско езеро ", " Комплекс Мандра – Пода " и " Поморийско езеро ", над които минава един от най-големите миграционни пътища на птиците в Европа – Via Pontica.

Една от дейностите по плана планува монтаж на 2000 дивертори за птици. Тяхната функционалност е да вършат въздушните проводници забележими за птиците, с цел да се предотвратяват конфликти с надземните електропроводи. Монтажът с дрон е новаторски за България механически прийом, създаден от Българско дружество за защита на птиците, който дава опция да се инсталират дивертори по въздушни проводници, преминаващи над водни площи и други труднодостъпни за наземна техника региони. Планирано е дейностите да се изпълнят в интервала 2024–2025 година

Целта е понижаване на смъртността на птиците, породена от конфликт с въздушните проводници, което ще подкрепи опазването на редица застрашени типове, включително и къдроглавите и розови пеликани, които постоянно умират при удар с надземни проводници към езерата.

Дейностите за обезопасяване на електропроводите за дивите птици в границите на плана ще подобрят доста и електрозахранването за региона на град Бургас.

От началото на плана през 2021 година до момента  върху над 1350 стълба в региона на Бургас към този момент са инсталирани защитни изолации за птици.

В допълнение през есента на 2023 започва демонтажът на общо 4 броя въздушни електропровода, които ще бъдат сменени от подземни линии за по-сигурно зареждане и запазване на птиците в региона на кв. Сарафово (Бургас).

Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР