.td_uid_42_5cb9c78e4db5d_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cb9c78e4db5d_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Тази седмица капиталът на Бил Гейтс

...
.td_uid_42_5cb9c78e4db5d_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cb9c78e4db5d_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Тази седмица капиталът на Бил Гейтс
Коментари Харесай

Финансовото състояние на Бил Гейтс превиши $100 милиарда

.td_uid_42_5cb9c78e4db5d_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cb9c78e4db5d_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Тази седмица капиталът на Бил Гейтс мина условната граница от $100 милиарда . Това стана тъй като цената на акциите на Microsoft се усили малко преди публикуването на финансовия доклад на софтуерния колос (излиза на 24-ти април). Бил Гейтс си остава на второ място в листата с най-богатите хора на планетата.

Според данните на Forbes Real-time , който прави оценка финансовото положение на най-богатите в действително време, Гейтс отстъпва само на Безос, капиталът на който към сегашен ден е $153,2 милиарда. Но най-богатият човек на Земята напълно скоро ще би трябвало да се раздели с част от своето финансово положение. Безос и неговата някогашна брачна половинка в този момент приключват подялбата на имуществото след развода. В началото на април двойката се споразумя Макензи Безос да получи една четвърт от каузи на някогашния си брачен партньор в Amazon. Към сегашен ден цената на този дял е над $35 милиарда.

Бил Гейтс завоюва парите си от софтуерната компания Microsoft, която основа през 1975 година дружно с Пол Алън (почина през 2018 година). Гейтс добре се грижи за диверсификацията на своя портфейл: акциите на Microsoft са под 12,5% от неговото финансово положение. По огромната част от своите активи Гейтс владее посредством личната си капиталова компания Cascade Investments. Той има и дялове от холдинга Berkshire Hathaway, учреден от неговия другар Уорън Бъфет.
.td_uid_41_5cb9c78e4d8b1_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5cb9c78e4d8b1_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Ръстът на цената на акциите на Microsoft и другите активи от капиталовия портфейл на Гейтс дадоха опция на неговото положение да надвиши $100 милиарда. Това стана на 16-ти април.

През 2010 година Гейтс и Бъфет стартираха филантропската самодейност The Giving Pledge (Дарителската клетва) и приканиха най-заможните хора да дадат за щедрост не по-малко от 50% от своето положение до момента в който са живи или откакто починат. Към сегашен ден в това придвижване вземат участие към 200 души. Включително милиардерът Илън Мъск и съоснователят на Airbnb Брайън Чески.

Гейтс към този момент подари за щедрост над $35 милиарда. По-голямата част от тези дарения бе трансферирана в благотворителната фондация Bill and Melinda Gates Foundation, която той управлява дружно със брачната половинка си Мелинда. Основната активност на тази фамилна фондация е обвързвана с развиването на опазването на здравето. Фондацията е добре известна със своята акция за битка с вируса на полиомиелита, която се води взаимно с интернационалната организация Rotary International.

Финансовото положение на Бил Гейтс не за пръв път е число с 12 числа. През месец април 1999 година, на пика на растежа на доткомите, неговият капитал за малко време надвиши $100 милиарда. Като се вземе поради инфлацията, към сегашен ден това биха могли да бъдат $150 милиарда.

Бил Гейтс е роден в Сиатъл и още в детството си демонстрира забележителни благоприятни условия. Той четял толкоз доста, че родителите му са забранили да сяда на кухненската маса с книга в ръка. Когато става студент, Бил Гейтс и неговия другар Пол Алън отсъстват от лекциите, с цел да програмират.

По-късно Гейтс изоставя образованието си в Харвард и дружно а Алън основават компанията Microsoft. Първият офис на младата компания е един гараж в Албакърк, щата Ню Мексико. Уменията на Гейтс водят до триумф и към края на 1980 година Microsoft става най-големият производител на програмен продукт в света.

По материали на Forbes
.td_uid_43_5cb9c78e4ddc8_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_43_5cb9c78e4ddc8_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР