.td_uid_42_5c923ec3e6d01_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c923ec3e6d01_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Автомобилната компания на Илън Мъск все

...
.td_uid_42_5c923ec3e6d01_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c923ec3e6d01_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Автомобилната компания на Илън Мъск все
Коментари Харесай

Логистичният ад на Tesla продължава

.td_uid_42_5c923ec3e6d01_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c923ec3e6d01_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Автомобилната компания на Илън Мъск към момента не се оправя изцяло с доставките на електрическите автомобили Model 3 през новото тримесечие. Поради проблеми с логистиката, доставките започнаха да се реализират от доброволци, чиновници в компанията. З а две седмици би трябвало да се транспортират 30 000 електрическия автомобил .

Уеб изданието Business Insider получи достъп до имейла, който чиновниците на Tesla са получили в средата на този месец. С това електронно писмо старшият вицепрезидент Санджай Шах се обръща към целия персонален състав на Tesla с молба за непринудено снабдяване на електрически автомобили на клиентите.

През идващите 15 дни би трябвало да доставим още 30 хиляди електромобила“ – с споделя в имейла.

Служителите всеобщо споделят, че са се съгласили да станат доброволци, тъй като добре схващат, че от това зависи триумфа на цялото дружество.
.td_uid_41_5c923ec3e6a1c_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5c923ec3e6a1c_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
„Правим това, с цел да запазим своите работни места, заплати и Tesla“ – съобщи един от чиновниците на компанията.

И преди този момент имаше случаи, когато чиновниците на Tesla изпълняваха ролята на куриери. През месец септември предходната година Илън Мъск публично разгласи, че „производственият ад“ за компанията е завършва и стартира „логистичният ад„. Именно тогава започнаха да се появяват тъжби от потребителите, които виждат, че електрическите автомобили са превозени и паркирани на съответните места, само че няма кой да ги достави.

Пазарните аналитици показват два съществени фактора, довели до логистичния пъкъл. Първата причина е персонализирането – компанията извършва условията на всеки клиент и по този метод няма по какъв начин да транспортира огромни партиди електрически автомобили. Това забавя доставките.

Втората съществена причина за забавянето е незадоволително развитата мрежа за продажби . Конкуренцията на другите мобилни производители е страхотна, площта на магазините на Tesla е дребна и няма къде да се съхранява огромен брой електрически автомобили.

Ето за какво се постанова личният състав на компанията да доставя новите електрически автомобили. Един от чиновниците показа, че три часа е карал Model 3, с цел да достави седана на клиента. Върнал се е с Uber, като всички транспортни разноски са покрити от компанията.

Мъск към този момент закупи няколко транспортни компании, а с конкуренцията се оправя, като стартира да продава своите електрически автомобили онлайн и по този начин не се постанова да употребява магазини с огромна повърхност. Също по този начин, Tesla подписа контракти с някои огромни превозвачи и очевидно логистичният пъкъл скоро ще завърши.

За четвъртото тримесечие на 2018 година компанията е транспортирала 90 966 електрическия автомобил. Tesla предизвести, че през идващите няколко месеца доставките за Съединени американски щати ще намалеят, тъй като част от електрическите автомобили ще се изнася в Европа и Китай.

Първото тримесечие на 2019 година е към края си и Tesla би трябвало да съблюдава всички периоди, с цел да не утежни тримесечните си финансови индикатори.
.td_uid_43_5c923ec3e6f17_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_43_5c923ec3e6f17_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР