Ученици от ОУ Драган Манчов“ за първи път се срещнаха

...
</TD
>Ученици от ОУ Драган Манчов“ за първи път се срещнаха
Коментари Харесай

Ученици от ОУ Драган Манчов за първи път се срещнаха с дигиталния образ на Апостола

Ученици от ОУ " Драган Манчов “ за първи път се срещнаха с цифровия облик на Апостола в навечерието на 150-та годишнина от гибелта му. Виртуалният помощник на цифровата платформа Холис ги придвижи в 19 век. Щестокласниците и техните преподаватели Яна Паскалева, Иванка Казакова и Христо Караянков гледаха филм, в който Васил Левски споделя за своя живот и идеали, а негови съвременници споделяха усещания от срещите си с него.

Във видеото оживяха цифровите облици на забележителния стихотворец и публицист Иван Вазов, на превъзходния бунтовник и стихотворец Христо Ботев, на политика, публицист и летописец на Априлското въстание Захари Стоянов, на войводата Панайот Хитов, на отец Тодор Митов, който е изповядал Левски преди обесването му и на майката на Апостола – Гина Кунчева.  

" Радваме се, че наши възпитаници се допират до цифровия облик на Апостола на свободата, основан въз основата на изкуствения разсъдък и с помощта на актуалните технологии, които от ден на ден ще навлизат в нашата просветителна система “, уточни в приветствието си шефът на ОУ " Драган Манчов “ Десислава Стаменова.

" С тази наша самодейност желаеме да сложим началото освен на запознаването ви с живота и идеалите на нашите забележителни исторически персони, само че и да ви научим да създавате цифрови облици, посредством които да творите бъдещи изобретателни планове. Чрез образование ще можете сами да пресъздавате персони от предишното, актьори, реализатори, да създавате холограми и други “, сподели в обръщението си към учениците журналистът Наско Начев, който е основател за акцията измежду подрастващите. Авторът на модулната цифрова платформа Георги Андреев добави, че облиците във кино лентата са основани по достоверните портрети на Апостола и неговите съвременници, като в описа са употребявани исторически документи, фрагменти на художествени творби и обстоятелства.

Инициативата на пловдивски публицисти от Съюз на българските журналисти ще продължи и в други учебни заведения в страната.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР