Цели две години заради пандемията от коронавирус в подготвителното обучение

...
</TD
>Цели две години заради пандемията от коронавирус в подготвителното обучение
Коментари Харесай

Чуждестранните студенти се завръщат в ТУ Пловдив

Цели две години поради пандемията от ковид в подготвителното образование за чужденци във Филиала на Техническия университет в Пловдив не бяха се записвали студенти. Преди да стартира тази рецесия, тук всяка година идваха по 20-25 девойки и момчета, които се интересуват от инженерство и осведомителни технологии. През тази образователна година ползата към образование в Техническия университет – филиал Пловдив още веднъж е налице. Осем задгранични студенти пристигнаха от Турция, Сирия, Ливан и Гърция, които след подготвителната езикова година ще учат инженерните специалности.

Андонис Севастудис е на 19 години и идва от Комотини, Гърция, където е приключил гимназия. Ето какво сподели той: " Дойдох в България да изучавам за авиоинженер. Защо избрах България? Ами не можах да намеря такава компетентност в Гърция, а и цената на образованието в родината ми е много по-висока от това, което ще заплащам тук. Баща ми и брат ми са корабни инженери и са приключили в Гърция.

Идеята да дойда в Пловдив ми пристигна след диалог с другари, които са учили тук и ми споделиха, че образованието е доста положително и е по-евтино от Гърция. Когато завърша, ще обмисля добре дали да работя в Гърция или в България, само че желая да съм авиоконструктор. Тук пребивавам чартърен в квартира. Таксата, която заплащам за един учебен срок е 1 500 лв. и е допустима за моето семейство. Когато завърша желая да направя лична компания за поддръжка на самолети.

Двадесет и шестгодишната Нурхан Хассун към този момент има едно висше обучение по финанси в родния си Ливан. Тя е единственото момиче – задграничен студент в групата. " По-голяма съм от момчетата, с които в този момент изучавам български език, само че когато искаш да учиш възрастта няма значение. Целта й е да учи и приключи промишлен мениджмънт в университета. Имам знания в региона на мениджмънта, само че не и на мениджмънта в промишлеността.

Моята бъдеща кариера е да работя в индустриално дружество в Асеновград и по тази причина съм тук. Става дума за семеен бизнес с произвеждане на машини за обработка на пластмаси. Така че ще надграждам познания, с цел да се включа сполучливо в бизнеса на нашата фабрика. Дойдох да изучавам в Техническия университет – филиал Пловдив, тъй като ми беше предложен от инженери, които са учили в него. За мен е доста забавно да се срещам с нови култури и нови хора. “ - сподели Нурхан Хассун.

Преподавател по български език на задграничните студенти е гл.ас. доктор Катерина Томова от Пловдивския университет, която е експерт по славянска лингвистика. Всяка седмица тя работи със студентите си по 28-30 часа и настрана от това им дава домашни работи по български.

" Работата ми е доста виновна, освен тъй като ще науча тези момчета и девойки на български език, само че и тъй като първият им допир със страната ни е с мен. За 8-9 месеца студентите ми би трябвало да доближат обичайно равнище на четене, писане и говорене на българския език. На края на семестъра те ще положат изпит “ - заключи гл.ас. Катерина Томова.

Подготвителното образование за задгранични студенти във Филиала започва през далечната 2001 година През него са минали над 500 чужденци от 15 страни, които сполучливо са преодолели езиковата преграда и са се присъединили пълноценно в образованието по инженерните специалности. По време на подготвителното образование, часовете им по български и британски език, математика, физика и информатика са водени от квалифицирани в съответната област преподаватели.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР