Техническият университет – филиал Пловдив пусна в действие третата си

...
</TD
>Техническият университет – филиал Пловдив пусна в действие третата си
Коментари Харесай

ТУ-Пловдив пусна в действие третата си собствена енергийна система

Техническият университет – филиал Пловдив пусна в деяние третата си лична енергийна система – слънчева централа с конфигурирана мощ от 20 КWp. Тя е върху покрива на централния образователен корпус в съседство с към този момент настояща централа с мощ 5,5 КWp. На покрива на втори образователен корпус пък създава ток най-мощната " академична “ електроцентрала от 22 КWp, към която има и зарядно устройство за електрически автомобили.

Новият слънчев парк за висшето образователно заведение е подарък от българското посланичество на австрийската компания Енери. Дартелският акт бе връчен от инженер доктор Стоян Петров – изпълнителен шеф на Енери България. С този жест желаеме да ознаменуваме и откриването на новия ни офис в Пловдив, който ще дава отговор за мониторинга на всички 200 МWp лични слънчеви и вятърни мощности, които имаме в пет европейски страни – сподели той. Изпълнителният шеф изясни, че е традиция компанията да подарява % от всичките си доходи за обществени планове. " Идеята е да подпомогнем ВУЗ-а, като понижим покупката на електричество посредством лично произвеждане. Но също по този начин подаръкът ни ще бъде и средство за образование на студенти от специалността " Електротехника “. В момента в цяла Европа има апетит за фрагменти, които да работят с новите фотоволтаични мощности. “ - сподели инж. доктор Стоян Петров.

При добра поддръжка новият слънчев парк на Техническия университет – филиал Пловдив ще има живот сред 30 и 40 години. Производителите на слънчевите панели дават гаранция за своя артикул от 25-30 години. След като свършат енергийната си работа панелите ще бъдат 100-процентово рециклирани в България.

 

Доцент доктор Никола Шакев – шеф на Техническия университет – филиал Пловдив благодари на донорите и изясни какви са упованията от новата облага: " Този подарък ще улесни преподавателската ни работа, тъй като ще водим практическите занятия на най-съвременни енергийни мощности. Ще даде подтик и на научно-изследователската ни работа. Очакваме най-хубавите експерти от компанията да приготвят и изнесат лекции и да водят на практика занятия на бъдещите инженери при нас. “ Според доцент доктор Митко Шопов – декан на факултет " Електроника и автоматика “ създадената електрическа енергия от новата слънчева централа ще бъде задоволителна да задоволи потребностите най-малко на две от университетските лаборатории. " За мен и за студентите ни е забавно да събираме информация за това по какъв начин се създава силата денем. Анализът на тези данни ще ни демонстрира по какъв начин да се усъвършенстват фотоволтаиците. “ - сподели доцент Шопов.

Преподавателят в Техническия университет – филиал Пловдив доцент доктор Георги Ганев, който е и “двигател “ на новия план, изясни, че е значимо трите слънчеви парка да бъдат от разнообразни системи, с цел да видят студентите преимуществата и минусите на всяка една от тях. Така те интензивно ще вземат участие в поддръжката и употребата на енергийни системи от друг вид.

Четвъртокурсничката Екатерина Иванова от специалноста " Електротехника “ описа, че в дома й имат бойлери, които затоплят водата със слънчева сила. Те са нашите домашни фотоволтаици и за мен е значимо да получа доста по-широки познания в тази тенденция – сподели тя. Николай Николов, който е абитуриент от същата компетентност към този момент е конфигурирал слънчеви мощности на дребна индустриална компания. Виждам добра вероятност за кариерно развиване в тази тенденция, сподели Николай Иванов. От летните стажове в слънчевия парк на Енери България студентите ще пренесат знания в университета за термозаснемане на фотоволтаичните панели с дрон, както и за следене успеваемостта на панелите със специфична техника.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР