Тази година Денят на отворените врати в Апелативен съд –

...
</TD
>Тази година Денят на отворените врати в Апелативен съд –
Коментари Харесай

Апелативен съд – Бургас отвори врати за ученици

Тази година Денят на отворените порти в Апелативен съд – Бургас сложи началото на  едни по-различни просветителни срещи с възпитаници от Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника /ПГММ/Механото/.

Проявите ще преминат под знака на предварителната защита на пътната сигурност измежду младежите, които занапред следва на получат своето първо удостоверение за правоуправление. Учениците ще имат опция да наблюдават правосъдни каузи за закононарушения по превоза и по-късно да дискутират въпроси по тематиката с магистрати.

" Тежки произшествия с водачи, постоянно използвали алкохол, опиати и шофиращи с превишена скорост ни предизвикаха да разкажем на учениците освен за работата на съда като институция, само че и за това какви могат да бъдат правосъдните последици от неразумното ни държание, когато сме зад кормилото. “ – уточни арбитър Пламен Синков, ръководител на Апелативен съд – Бургас. 

Първата среща бе с възпитаници от 11 клас на ПГММ, компетентност " Автотранспортна техника “, водени от техния учител по специализираща процедура и по образователния предмет " Безопасност на придвижването по пътищата “ -  господин Станимир Велинов.

През седмицата възпитаниците на ПГММ участваха на съвещание по наказателно дело за пътнотранспортно произшествие със умрял и потърпевши, породено след приложимост на алкохол  и шофиране със скорост над допустимата за пътния сектор. Преди да влязат в правосъдната зала те бяха осведомени в резюме с предмета на делото, мястото и ролята на всеки участник в съвещанието, както и с условията по отношение на държанието на присъстващите наблюдаващи на процеса. 

Днес младежите имах опция да беседват с ръководителя на съда, който беше и ръководител на правосъдния състав по наказателното дело.

Съдия Синков показа с учениците своите усещания от делата свързани с пътни катастрофи, които е разглеждал през годините.  Посочи, че всеки един случай е друг, че съдът назначава експертизи, разпитва очевидци, изслушва движимости лица и излиза с  решение откакто вземе поради всички доказателства по делото и откакто съобрази закона.

Препоръча на бъдещите водачи да бъдат изключително деликатни като доближават пешеходна пътека и в никакъв случай да не карат след приложимост на алкохол или след приложимост на опиати. Обясни на гостите, за какво след приложимост на алкохол лидерът не би трябвало да сяда на шофьорската седалка. Даде образци със правосъдни проблеми за ПТП, които са предизвиквали публичен резонанс и за случаи на съпричиняване при произшествия. В диалога с учениците бяха наранени и тематиките за следствията в съда след шофиране с превишена скорост, след гонки на пътя, след неглижиране на защитните колани.

" В чисто човешки проект всички пътни катастрофи с тежки последствия се отразяват и на причинителя. За един момент се трансформират доста ориси “ - подсети съдията. Той посъветва младежите да не подценяват уроците по теоретична подготовка, тъй като за шофирането, с изключение на техническа рутина, се изисква и осъзнаване за това какво правиш, изисква се разсъдък и положително познаване на теорията.

" Целта е да бъдем оптимално потребни и да спомагаме в израстването на учениците, освен като правнограмотни персони, само че и като виновни и смислени младежи “ – изясни арбитър Синков.

Инициативата " Ден на отворените порти “ в Апелативен съд – Бургас  се организира за втора година във връзка Европейския ден за гражданско правораздаване на 25 октомври
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР