Тазгодишното издание на Национални есенни изложби Пловдив обединява под надслова

...
</TD
>Тазгодишното издание на Национални есенни изложби Пловдив обединява под надслова
Коментари Харесай

Старият Пловдив става средище на изложби на талантливи художници

Тазгодишното издание на Национални есенни изложения Пловдив сплотява под надслова " Функции на положението “ девет разнообразни изложения, аранжирани в експозиционните пространства на три от къщите на ОИ " Старинен Пловдив “.

" Функции на положението “ подхваща артистичен опит да откъсне явленията от нескончаемата верига от аргументи и следствия – безкрайна, като че ли фаталистична поредност, към която неизбежно и подчинително е обвързван и индивидът дружно със своите усещания, със своя инстикт към една изведена на повърхността ефикасност.

Вместо това " Функции на положението “ търси благоприятни условия да систематизира и съобщи осезанията на нежния баланс на дадения миг, без да се интересува от това, което е довело до него или произтича като негов резултат. Налице са задоволително учредения за такава опция, доколкото единичният живописен израз съставлява точно подобен нестабилен, затворен в своите непосредствени граници миг. Същевременно функционалността на положението би трябвало да може да съобщи и проекциите на достоверния човешки опит в съответния миг, като носи следи от непосредственото виждане.

Куратор е проф. доктор Галина Лардева, събитието се провежда от 1 – 30 септември 2023 година в Старинен Пловдив – Балабанова къща, Къща Хиндлиян, Къща Мексиканско изкуство. Откриването е на 1 септември от 18.00 ч. в Балабановата къща.

Ето и художниците: 

Деница Тодорова е родена през 1984 година в Пловдив. Живее и работи в Антверпен. Магистър по живопис в Кралска академия за изящни изкуства Антверпен. Има голям брой независими изложения: Maart Kunstroute, Parallel Skies, Zaal 29 Academie Waregem (2023), Вчера сподели на следващия ден, Изкуство върху хартия. Брюксел (2019), Доколкото очите ми виждат. Галерия Rossi Contemporary, Брюксел (2018) и други Както и доста участия в влиятелни интернационалните групови изложения и конгреси. Носител е на редица награди за рисунка: Харелбеке (2015), Ронсе (2015) и други Деница Тодорова показва за пръв път своя галерия пред българска аудитория в родния Пловдив.

Мащабните рисунки на Деница Тодорова основават подстрекателство за неустойчиви пространства от светлинни проекции, зад които стоят въздействията на разнообразни повърхности и гледни точки към тях. Тези пространства пулсират в разполагането на нанесените пластове графит сред концентрацията и отдръпването, сред ярката контраст и меката нюансираност, сред присъщите единични акценти и постъпателно завихрящите се повторителности.

Елизар Милев (1987) е учител, лекар в компетентност Дизайн на порцелан и стъкло в Национална художествена академия, София. Специализира в Pilchuck Glass School, Сиатъл леене на стъкло и спомагателна обработка (2014), магистър в компетентност Порцелан и стъкло на НХА София. Участва в доста представителни интернационалните и национални конгреси за стъклопластика. Носител е на Национална премия “Сирак Скитник " – СБХ Сливен (2012).

Стъклопластиките на Елизар Милев се отличават с геометрична изчистеност, с извеждането на прозрачността и цветовото тониране на лятото стъкло в структуроопределящ фокус. Пластиките от циклите " Зависимости “ и " Структури “ основават усещане за търсено архитектонично единение, за мислене за композицията като сграда, като вътрешна динамичност в самия развой на създаване.

Емануела Ковач (1967) е учител в Националната художествена академия в София. Един от изявените модерни български графици, притежател на доста интернационалните и национални награди. Нейната богата креативна биография включва над 10 независими изложения и доста участия в представителни конгреси за графика в България и чужбина. Лауреат на голям брой национални и интернационалните награди за графика като да вземем за пример XV Международно биенале на графиката, Варна.

Графичните листове на Емануела Ковач изследват границите на образните усещания. В " DOCK “ авторката разпростира поредно манипулиране на граничната линия на хоризонта, която иззема ролята в отделянето на видимостите и постъпателно поправя визията за действителната линия на хоризонта, " смъква “ я и я откроява в опита за пренареждане на свободното пространство. На това място хоризонтът се появява като сложен облик с бездънен познавателен капацитет.

Представянето на нови имена в актуалното българско изкуство е един от значимите концептуални фокуси в последните десетина години на кураторската селекция на Галина Лардева. Едно от младите мощни наличия в актуалната българска живопис е Йордан Велков (1999) – ученик на Националната художествена гимназия " Цанко Лавренов “ в Пловдив и магистър по живопис в НХА София. В живописните платна на Йордан Велков пейзажът е въображаем не като жанров модел, а като гравитационно поле, в което времепространството се отсрочва като конвенционалност, ситуирана оттатък концепцията за сюжетика и роман. Самата визия за среда тук е функционалност от преноса на материя като че ли посредством разнообразни перцептивни сили и на друго времепротичане.

Кирил Станоев (1983) е цифров актьор с богато портфолио и присъединяване в редица конгреси за снимка. Фотографии на Кирил Станоев са оповестени в разнообразни медии, измежду които Vogue Italia, Photo France, Еsquire, Playboy, Maxim, Еva, Grazia, Forbes, BravaCassa, Nova Broad Casting Group, BTV Media Group.

Фотографиите на Кирил Станоев са провокативни в своята подчертана, поредно основана превзетост. Като потеглят във функционалното си развиване от студийни портретни етюди, тези изображения последователно добиват значение на сложни инсценировки. Тези инсценировки засягат цялостния мизансцен на живописния портрет с непосредствените му култове и принадлежности на планиране на " вътрешното “, с преднамерената режисура на фона, с включването на играта на сенките в пространственото моделиране, с вниманието за " рамкирането “ на фрагмента.

Огнян Читаков (1976) е приключил компетентност Скулптура в НХА при проф. Крум Дамянов. Има голям брой независими изложения, участия в групови интернационалните и национални конгреси по статуя. Автор на редица творби в социална среда, притежател на национални награди (Алианц България " 2010), премия за най-хубав художник на годината във френската платформа за изкуство Singulart за 2023.

Произведенията на Огнян Читаков развиват една визия за салдото сред частта и цялото, една основополагаща за положението динамичност сред вътрешно и външно, а по отношение на това и различен подстъп към абстракцията. Въз основа на тази инкорпорирана в структурата на творбите динамичност се внушава чувството за произлизащо от вътрешността завихряне, за вътрешно туптене, даже за произлязъл под повърхността гърмеж.

Силвия Митовска (1966) е приключила компетентност Керамика в НХА София. Творческата ѝ биография включва голям брой независими изложения и участия в национални конгреси за модерна керамика. Носител на Награда Пловдив в раздел Изобразително изкуство за 2021 година за изложбата " Персона “ (съвместно с арх. Петър Белев).

Експериментът в керамичните творби на Силвия Митовска е ориентиран преди всичко към самата природа на усещанията, към методите на ориентиране на съзнанието въз основа на сетивното оприличаване, на форма, пропорции, цвят. Но другият материал, другият подтекст, въобще другата възприемателска обстановка лишава илюзорността на уподобеното. – Оттам нататък керамичните кулинарни сладости слагат казуса за методите, по които облиците са в положение да заговарят възприемателя и да антиципират неговия интерес – те са единствено образец, залог, преносен облик на дребното ежедневно прелъщение, зад което обаче протича присъщ случай на влияние на еднопосочен зов.

Слав Недев (1967) е член на Управителния съвет на Съюза на българските художници. Богатата му креативна биография включва независими изложения в България и Германия, участия в доста групови интернационалните изложения и конгреси за модерно изкуство, както и голям брой награди, симпозиуми и интернационалните резиденции. Слав Недев показва живопис, която на пръв взор може да се дефинира като урбанистична: панорамни пейзажни вероятности, в които отчетливо място имат публични постройки и техните транзиторни (преходни, ничии) пространства, които свеждат човешката фигура до условно наличие или контур. Но в това време тези присъщи урбанистични визии се насочват към самата визия за техницизирания взор, който строи тези визии.

Станислав Беловски (1976) е един от дейните в цифровите медии модерни образни актьори. Освен присъединяване му във Функции на положението, Национални есенни изложения Пловдив през 2023 той осъществя две огромни изложения: " Аз трябваше да направя нещо “ – Софийски боеприпас – музей за модерно изкуство, и " Имало едно време в България/ Once Upon a Time in Bulgaria “ в Музей на хумора и сатирата, Габрово. Богатата му креативна биография включва независими изложения и участия в доста групови интернационалните изложения и конгреси за модерно изкуство.

Доминация в работите на Станислав Беловски са ироничните реплики, изпълнени в програмния фасон на попарта. Тези творби влияят с спиранията, с късите съединения, които подхващат, с произвола на прочита, който си разрешават. Но до момента в който попартът извежда на напред във времето повторението на претекстовете, мултиплицирането, наслагването, образните пастиши на Беловски залагат на дистанцираното отстранение, на контекстуалните несъответствия и на провокативните игрови модели.

Националните есенни изложения ще бъдат открити на 1 септември в двора на Балабановата къща от проф. доктор Галина Лардева – куратор на Национални есенни изложения, изкуствовед, декан на факултет Изобразителни изкуства в АМТИИ " Проф. Асен Диамандиев Пловдив “, доцент доктор Младен Влашки – книжовен историк, гост-преподавател в Университет " Георг-Август “ в Гьотинген (Германия) и учител в ПУ " Паисий Хилендарски “, и Пламен Панов – заместник-кмет " Култура, археология и туризъм “ Община Пловдив.

На откриването на събитието известният български музикант Петър Салчев ще изнесе концерт, в който ще показа последния си музикален план. За нехарактерния формат глас, пиано и виолончело, той се доверява на потвърдилите се на актуалната музикална сцена имена Йордан Тоновски и Магдалена Петрович. В програмата са застъпени както типичен творби, по този начин и мостри от добре познати известни и джазови мелодии, интерпретирани в подтекста на камерното, на моменти различно звучене на състава.

Националните есенни изложения са един от най-престижните конгреси за модерно българско изтънчено изкуство и са основно събитие в културния календар на Пловдив, проведен от Община Пловдив. Домакини на събитието са ОИ Старинен Пловдив и ГХГ Пловдив.

Изданието се реализира с поддръжката на Холдинг КЦМ 2000 АД, Михалково ООД и изложба Aeterna Пловдив.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР