Сериозна глоба ще отнесе община Пловдив заради управленското решение за

...
</TD
>Сериозна глоба ще отнесе община Пловдив заради управленското решение за
Коментари Харесай

1 млн. лева на вятъра заради приумицата на Общината за пробив при Водната палата

Сериозна санкция ще отнесе община Пловдив поради управническото решение за създаване на пробив до Водната палата, разбра Plovdiv24.bg . Санкцията е наложена от Управляващия орган по плана за облагородяване на зоната към река Марица, ремонта на булеварда и така нататък, който е по оперативна стратегия “Региони в напредък " (2014-2020).

 информацията бе оповестена от общински съветници, откакто в администрацията на Общинския съвет е постъпило искане от кмета за обезпечаване средства за възнаграждение на наложена финансова промяна.

Припомняме, че в края на лятото на предходната година Димитров започва плана по създаване на подземното оборудване, откакто бе гласуван заем от 40 милиона лв., 10 от които за пробива. Въпреки знанието си, че ще бъде санкциониран от Управляващия орган за плана за благоустрояване на зоната към река Марица, той започва другия план по построяването на пробива. 

След намесата на жителите на Пловдив и подаден сигнал до Управляващия орган на плана, РДНСК, Прокуратурата, Омбудсмана Диана Ковачева за нередности по плана и поредност от митинги, то той бе спрян с акт 10 на РДНСК от 26 октомври 2022 година. Последва дефинитивно решение на Общинския съвет в края на годината и при започване на тази - за преразпределение на средствата.

След направени инспекции писмено и на място от Управляващия орган са открили редица нередности от Община Пловдив в лицето на кмета, свързани с неспазване на европейски наставления и с това, че до момента в който към момента единият план по облагородяването на зоната не е завършил писмено (официално това става на 13 април 2022 г.), то на 8 април 2022 година, е открита социална поръчка за инженеринг на пробива в цялостното схващане, че санкцията няма по какъв начин да се размине. Според информацията от Управляващия орган бенефициентът в лицето на Община Пловдив е трябвало да поддържа обекта пет години - до, а срокът за резистентност е до 24 април 2027 година, а не да го унищожава, както в действителност направи.

Установените нередности са за това, че обществените пространства са за обекти и зони, рехабилитирани по Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година, а сега  са станали обект на намеса и по план: " Пробив на водна палата ". Проблемът е, че благоустрояването на първия обект е направено със средства на оперативна стратегия и не може да се вършат строително-ремонтни действия в случай че това не е изключително или неотложно.

Първоначално наложената глобата можеше да бъде в размер на 541 182 лв., само че след публичното неодобрение, решението на Общинския съвет за прекъсване на плана, както и възобновяване на разрушеното, сумата стана по-малка - 70 788 лв.. Макар и редуцирана в пъти, тя въпреки всичко не е дребна, като се има поради, че това са средствата на пловдивчани.

Друга неправда, която се показва, е, че планът не е координиран с НИНКН и няма дефинитивно решение на Института, защото стадий 2 от плана предвиждаше интервенция откъм Хуманитарната гимназия, която е със статут на монумент на културата.

Понеже някои хора имат къса памет:

Припомняме - публично разискване по самия план нямаше, а такова беше проведено единствено за взимане на заема от ДЗЗД “Фонд за устойчиви градове " и това кои обекти да бъдат включени в плана. Впоследствие още веднъж след публичен напън разискване беше извършено при започване на декември 2022 година, чак след прекъсването на строителните действия.

Припомняме, че специалисти от Европейския център за транспортни политики направиха обширен разбор на кръстовищата наоколо и откриха, че пробивът при Водната палата няма да реши казуса с трафика, а единствено ще го измести със 100 метра в посока Чифте баня.

Припомняме, че при затварянето на кръговото кръстовище, трафикът от коли беше по целия бул. - от кръстовището с Баня Старинна до кръговото на Панаира, а водачите на коли бяха лишени от ляв завой. 

Припомняме, че до ден сегашен кметът се отнася надменно към хората, които се разпалиха против плана при Водната палата, а самият той си разреши да ги наскърбява. 

Днес разрушенията към този момент са възобновени или част от тях - тротоарът и паркингът са на разположение. Не по този начин стои въпросът с красивия шадраван, велоалеята и осветлението, с които има проблеми по възобновяване. За едното няма експерти в общината, с цел да го инсталират, а асфалтовите бази отхвърлят да обезпечат такива дребни количества червен асфалт.

Предложението на кмета по обезпечаване на финансирането ще се гледа на идната сесия на общинския съвет и към него е прикрепено съществено писмо от Управляващия орган орган на Оперативна стратегия " Региони в напредък “ 2014-2020.

Дали е далновидно решението за старта на пробива при Водната палата е видно от резултатите, които през днешния ден са на разположение. Освен глобата от 70 788 лв. неосъществената концепция на кмета за пробива коства още, както и спомагателни 250 000 лв. за възобновяване на разкопаното,  дадени на регион “Централен ".

Така стартиралият без каквато и да е нужда и неотложност план общо ни коства 1 020 000 лв..

И 1 лев е доста, тъй като това са обществени средства, парите на пловдивчани, които можеха да бъдат дадени на много по-полезни неща, а не напразно.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР