Седем изследователски научни групи, в състава на които са включени

...
</TD
>Седем изследователски научни групи, в състава на които са включени
Коментари Харесай

В ПУ Паисий Хилендарски стартира стратегическа програма за 20 млн. лева

Седем проучвателен научни групи, в състава на които са включени водещи наши и интернационалните откриватели, ще извършват Стратегическата научно-изследователска и иновационна стратегия за развиване - Дигитални устойчиви екосистеми - софтуерни решения и обществени модели за резистентност на екосистеми (ДУЕкос) на Пловдивския университет " Паисий Хилендарски “. Формираните групи ще работят за разрастване на изследователския капацитет на учените, ще спомагат за разпространяване на научните резултати, както и за развиване на иновационната просвета на университета, стана ясно при формалното показване на програмата.

Програмата се финансира по Плана за възобновяване и резистентност. За висшето учебно заведение тя е на стойност 20 млн. лв. със период на осъществяване от 42 месеца.

Изпълнението на Програмата се управлява от Управителен комитет с ръководител проф. доктор Теменужка Йовчева и началник на програмата проф.д-р Невена Милева. Сформиран е Съвещателен ръб, който ще прави оценка, управлява и дава стратегически насоки, свързани с развиването на плана. Негови членове са задгранични учени от научни организации, иноватори и бизнес водачи, представители на български бизнес организации и потвърдени специалисти в предпочитаните научните посоки.

Стратегическата научно-изследователска и иновационна стратегия за развиване на ПУ " Паисий Хилендарски “ е интерсекторна в региона на зелената стопанска система, екологичните решения и екосистемните услуги. Основните тематики в нея засягат директно зелените нововъведения, свързани с правилата на зелената стопанска система, технологиите за филтриране, стабилно развиване на екосистемите и други

Програмата включва още обществена екология и възпроизводство на човешкия запас, посредством създаване на новаторска просветителна екосистема с изследвания на етнокултурно многообразие и демографски състав, материално и нематериално културно завещание, биокултурна памет и връзка с природата, новаторски способи за образование, моделиране на процеси и услуги с приложение в образованието.

Целта е да се подтикват и научни проучвания, ориентирани към нововъведения и интелектуална благосъстоятелност. На конкурсен принцип ще бъдат определени и финансирани планове на учени от университета за осъществяване на научно-приложни и иновационни проучвания. Включени са действия за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност и софтуерен трансфер, образование на членовете на научните групи за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност, което ще им помогне при подготовката на поръчки за патенти за изобретения и потребни модели.

При осъществяване на програмата се планува и интензивно интернационално съдействие с научни организации и университети в стратегическите за университета научни посоки.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР