Със захлаждането темата с приготвянето на кисело зеле за зимата

...
</TD
>Със захлаждането темата с приготвянето на кисело зеле за зимата
Коментари Харесай

Каква е цената на зелето в Русе? 

Със захлаждането тематиката с приготвянето на кисело зеле за зимата още веднъж е на дневен ред. Наблюдава се раздвижване на зеленчуковите тържища, където главният артикул, който се търси, е зелето. Доставките са основно от Сливо поле и Цар Самуил, като ползата на купувачите е към сорта кьосе.

Цената му все още е в границите на 0.80-1 лева./кг, а настрана чувалът се таксува по 1 лева За киселото зеле са нужни още кочан царевица, който се предлага  за 1 лева./бр., и хрян, който се търгува по 2 лева./бр.Към тях се прибавят глава лук, лъжица чубрица и морска сол, написа РусеМедиа.

Всеки подготвя киселото зеле по своя рецепта. При множеството морската сол се поставя според от употребяваното количество вода при заливането на зелките – приблизително 1 кг морска сол за 40 л вода. За да се получи положително и по едно и също време втасване, е належащо да се махне кочанът на зелката и мястото да се изпълни с морска сол. Така готови, зелките се подреждат в бидона и се заливат с вода, като морската сол се разтваря последователно и се поема от цялата зелка.

Каквато и да е точната рецепта, най-тънкият миг си остава изборът на подобаващото зеле. За страдание като кьосе се оферират и зелки, които не са с качествата на дадения вид. Зелката би трябвало да не е стегната и компактна, а по-лека и по " пухкава “, което дава опция на солта, чубрицата и хряна да придадат своя мирис и той да проникне вътре в зелката. При компактната зелка е под въпрос започването на самия ферментационен развой и втасването като цяло.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР