С празнично слово, полагане на венци и цветя, изпълнение на

...
</TD
>С празнично слово, полагане на венци и цветя, изпълнение на
Коментари Харесай

Пловдив отбелязва Деня на Независимостта

С празнично слово, полагане на венци и цветя, осъществяване на Духов оркестър – Пловдив с диригент Николай Гешев и атрактивна възстановка на събитията от 1908 година на Комитет " Родолюбие “, през днешния ден в Пловдив ще бъде празнувана 115-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България. На тази дата през 1908 година българската страна, една от най-старите в Европа, афишира своята самостоятелност.

Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-78 година, която завършва с подписания на 3 март 1878 година Санстефански кротичък контракт. Така България още веднъж се появява на картата на Европа след петвековно османско господство. На 22-и септември 1908 година във гр. Велико Търново, с манифест, българският княз Фердинанд афишира независимостта на България. Денят е разгласен за формален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 година

Церемонията във връзка 115-тата годишнина ще се състои на пл. " 22 септември “ (градинката на Гроздовия пазар), където се намира Колоната на Независима България. Началото е в 11.30 часа. Организатор е община Пловдив, събитието е част от Културния календар на града.

Слово ще произнесе доктор Стефан Шивачев – историк, създател на изявления за историята на Пловдивския край, началник на интернационалните и национални планове, някогашен дълготраен шеф на Регионалния исторически музей, водещ ще е Златко Павлов.

Програмата на празника стартира още в 10.00 часа с молебен в храм " Света Неделя “ и в 10.30 часа с полагане на венци и цветя на паметната плоча на Александър Малинов в подножието на Стария град, до Източната врата. Двете събития се провеждат обичайно от Сдружение " Петко Каравелов “ Пловдив.

Пловдивското певческо сдружение " Ангел Букорещлиев “ също се включва в отбелязването на Деня на българската самостоятелност с концерт в Стария Пловдив. На 22 септември от 11 часа на площада над Хисар капия най-старият всемирски хор в България ще показа стратегия от възрожденски и фолклорни песни, аранжирани за многогласно осъществяване.  Диригент е Илиян Тиганев.

Концертът от поредицата " Песента на тепетата “ е откриващ за новия креативен сезон на певческото сдружение и е част от формалната стратегия за отбелязване на 115-годишнината от оповестяването на Независимостта на България.

" Песента на тепетата “ е поредност, която певческото сдружение надгражда от 2019 година. Цикли от концерти показват тематично селектирана стратегия на значими исторически дати и на знакови места в Пловдив.

Мястото на събитие също е символно – площадът в сърцето на Стария град е сред крепостната врата, Етнографския музей и Туристическия информативен център – емблеми на духа и градоустройството от разнообразни столетия. 

Eто празничната стратегия за през днешния ден:

10.00 ч.   -  Молебен в храм " Св. Неделя ", проведен от Сдружение " Център Петко Каравелов "

10.30 ч. -    Поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов на едноименния площад в подножието на Стария град (до храм " Св. Неделя " ), проведено от Сдружение " Център Петко Каравелов "

11.00 ч. - Концерт на Пловдивското певческо сдружение " Ангел Букорещлиев “ на площада над Хисар Капия, Стария град. Диригент Илиян Тиганев.

11.30 ч. - Тържествено отбелязване на 115-та годишнина от оповестяването на Независимостта на България. Участва: Духов оркестър - Пловдив, комитет " Родолюбие ", Слово: доктор Стефан Шивачев, водещ  Златко Павлов

Място: Колоната на Независимостта на пл. " 22 септември ", (градинката на Гроздовия пазар)
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР