С официална церемония в УМБАЛ Свети Георги“ Пловдив бе

...
</TD
> С официална церемония в УМБАЛ Свети Георги“ Пловдив бе
Коментари Харесай

Направиха първа копка на новата клиника по педиатрия в Пловдив

С публична гала в УМБАЛ " Свети Георги “ Пловдив бе сложено началото на създаване на нов лечебно-диагностичен корпус за Клиника по педиатрия и онкологични специалности. На събитието участваха заместник-министърът на опазването на здравето Катя Ивкова, началникът на кабинета на здравния министър доцент Момчил Мавров, Н.В. пловдивският митрополит, Знеполският свещеник Арсений, регионалният шеф,, доктор Даниела Дариткова, проф. доктор,, цялото управление на УМБАЛ " Св. Георги “ и други публични лица, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

" Днешният ден – 22 февруари 2023 година, ще остане в историята. Една нежна фантазия през днешния ден ще стане действителност. След повече от 40 година в тази болница ще се сложи началото на нов корпус за най-милото, децата, освен от нашия район.

Всичко породи като концепция и вместо да вършим ремонт на остаряла база, стартирахме акцията " Най-доброто за нашите деца “. Специални благодарности на митрополит, който първи откликна и подари 20 000 лв.. Последваха и други донори – господин Гергов в най-трудното време оказа помощ да създадем лабораторията за коронавирус.

Две години по-късно госпожа и доктор Дариткова по телефона ми оповестиха, че има 17 млн. първи транш. Няколко месеца по-късно бяхме подготвени да стартираме, само че тогава цените се подвигнаха. Точно, когато започнеш да губиш вяра, нещата се усъвършенстват и получихме втория транш. Благодаря, проф. Ангелов.

Благодаря на всички хора, които помогнаха тази фантазия да се сбъдне. Дай, Боже, повече такива положителни каузи! - сподели изпълнителният шеф на УМБАЛ " Св. Георги “ проф. доктор.

Приветствия насочиха формалните лица, регионалният управител  подари икона на Св. Стилиян детепазител, а проф. Ангелов - икона на Св. Георги. Проф. Джамбазов от своя страна подари пластика на Св. Георги на строителя Никола Тиков. 

Негово високопреосвещенство митрополит насочи благословение и молитва за триумф на начинанието. След това беше направена и първа копка на клиниката.

Новата постройка ще бъде с разгъната застроена повърхност от 17 672 кв.м. Със седем етажа и партер. Тя ще се свързва с топла връзка към Хирургическия корпус. Предвижда се в нея да бъдат разкрити общо 115 болнични кревати и по този метод клиниката ще бъде преместена от остарялата постройка на бул. " Васил Априлов “ № 15 А в новата, която напълно ще дава отговор на актуалните условия.

Пребазирането на Клиниката по педиатрия и обезпечаването на подобаващи условия е от извънредно значение за децата от цяла Южна България, защото тя е единствена в района по потенциал на експертите и медицинските действия. Всяка година в клиниката се хоспитализират над 5500 дребни пациенти с остри положения при болести на вътрешните органи, в това число с кардиологични, неврологични, онкохематологични и други. През Спешното детско поделение годишно минават почти 28 000 деца.

Договорът за строителство е с оптималната дълготрайност до 36 месеца, само че се чака строителните действия да приключат по-рано.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР