Регионалният природонаучен музей в Пловдив официално откри новата зала Динозаври.

...
</TD
>Регионалният природонаучен музей в Пловдив официално откри новата зала Динозаври.
Коментари Харесай

Хиляди деца с нетърпение очакват да посетят най-новата придобивка в Пловдив

Регионалният природонаучен музей в Пловдив публично откри новата зала " Динозаври ". Експозицията съдържа девет макета от осем типа праисторически животни, като е пресъздаден пейзаж от ранната креда. Така се основава реалистична среда, в която да се потопят гости, описа пред камерата на Plovdiv24.bg шефът на музея Огнян Тодоров.

Създаването на новата експозиция е резултат от тежък петгодишен труд. Акцент в експозицията е 7-метров Тиранозавър рекс, има също Трицератопс, четириметров Птеродактил и Стегозавър. Всички модели са аниматроник, движат се и издават звуци и по този начин основават реалистична атмосфера. Посетителите имат директен достъп до видео стените, могат да извикат динозавъра до себе си, а по едно и също време с това излиза и къса информация за всеки тип. В идната година следва да се закупят още един или два модела. 

Свързването на праисторическата зала с останалата част на музея е посредством витрина с 10 типа динозаври, два типа яйца, скелет на птерозавър. Артефактите са събирани от целия свят и са със документ за качество. Един зъб, който коства към 2000 евро, е от Англия, а от Индонезия е доставен автентичен скелет.

За посетителите е проведено кръгово придвижване, с цел да прегледат всички експонати, а задачата е децата да излязат с усмивка и да дойдат още веднъж, сподели Тодоров.

Директорът изрази откровени благодарности за положителната връзка с община Пловдив и показа, че новата експозиция е резултат от поддръжката на заместник-кмета по просвета и общината. 

" Искам да изкажа признателност и признателност на Регионалния природонаучен музей и господин Тодоров, тъй като в Пловдив имаме международна и бързоразвиваща се институция. Това е повода всеки уикенд музеят да посреща над 2000 деца. Искахме музеят да стане съвременен, само че и с учебен детайл и поискахме шефът да откри колкото се може повече автентични артефакти, което е процедура и в други музеи в Европа " - сподели Панов.

Заместник-кметът похвали всички музеи в Пловдив за динамичната им работа. 

През 2023 година Регионалният природонаучен музей ще стане първият зелен музей в Пловдив. Планирано е в общинския бюджет да бъдат заложени средства за създаване на фотоволтаична апаратура.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР