Приключи успешно няколкодневна акция по преместване на щъркелово гнездо в

...
</TD
>Приключи успешно няколкодневна акция по преместване на щъркелово гнездо в
Коментари Харесай

Преместиха щъркелово гнездо след няколкодневна акция в пловдивско село

Приключи сполучливо няколкодневна акция по пренасяне на щъркелово гнездо в село Труд, община Марица.

Като първи стадий преди два дни беше отстранен комин, намиращ се на площадката на индустриално дружество в обитаемото място, на чийто връх се намираше гнездо на бял щъркел (Ciconia ciconia). Коминът представляваше ръждясало оборудване, създаващо заплаха както за работещите и преминаващите около оградата жители, по този начин и за гнездящите птици и тяхното потомство.

Днес наоколо до остарялото гнездо върху сменен електрически дирек беше инсталирана нова платформа. Тя е на сходна височина, а върху нея бяха положени материали за ново гнездо, както и част от остарялото. Експертите на екоинспекцията смятат, че по този метод ще се обезпечи по-лесна акомодация на пернатите и към този момент са в очакване щъркелите да се завърнат и да се открият в новия си дом.

Акцията се реализира от притежателите на предприятието със съдействието на EVN и под контрола на специалисти от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив.  За преместването на гнездото компанията има издадено позволение от Министерството на околната среда и водите, в което са разказани в детайли изискванията, при които това може да се реализира в сходство със Закона за биологичното многообразие.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР