Предварителният проект за изграждането на железопътна връзка от гара Владимир

...
</TD
>Предварителният проект за изграждането на железопътна връзка от гара Владимир
Коментари Харесай

Показаха как ще изглежда жп връзката от летището до гара Владимир Павлов

Предварителният план за построяването на железопътна връзка от гара " Владимир Павлов “ до летище Бургас бе показан през днешния ден. В по-голямата си част от трасето ще употребява полосата на съществуващата железопътна линия до " Сарафово “. За отклонение от полосата на съществуващата линия се планува създаване на Разделен пост " Сарафово “.

Новата железопътна линия ще бъде дълга 11 километра, еднопътна, електрифицирана, с безнаставов релсов път, което ще обезпечи понижаване на шумовите равнища в градска част.

Предвижда се планиране на нова спирка " Лазур “, нова спирка " Морска градина “, нова гара " Солниците “, спирка за бъдещо развиване “Кьошето “ и нова гара " Летище Бургас “. Спирките ще бъдат проектирани с перони, като се плануват пешеходни надлези с асансьори и обезпечаване на условия за мъчно преносими лица. Гара " Летище Бургас “ ще бъде построена върху железопътна естакада, а посредством пешеходни подходи ще се обезпечи директен достъп към летището и квартал " Сарафово “. Гарата ще обезпечи условия за престой, санитарни потребности, като за пасажерите ще е обезпечен комфортен достъп в сходство с условията и за лица с понижена пъргавина.

Техническото планиране планува също по този начин създаване на железопътен надлез при улица " Одрин “, нов пътен надлез при ул. " Димитър Димов “, пробив под основен път I-9 и железопътна естакада при летище Бургас, както и други нови уреди.

Изпълнението на плана ще способства за транспортната съгласуваност на централната градска част на Бургас посредством създаване на нови спирки, както и за обезпечаване на ефикасен екологичен достъп към квартал " Сарафово “ и Летище Бургас. Значително ще бъде  усъвършенствана транспортната съгласуваност на летището. Техническият план е съгласуван с опциите за бъдещо развиване на железопътната линия до к.к. Слънчев бряг.

Възложител на плана е НКЖИ. За свършената дотук работа показаха през днешния ден генералният шеф на НКЖИ инж. Мария Генова, ръководителят на плана Пловдив – Бургас - фаза 2 – инж. Иван Бакалски, както и представители на проектантския екип.

" Ние сме задоволени, че към този момент сме на последната фаза на този развой, който започва преди 6-7 години, когато бяха първите диалози да съхраним трасето на някогашната жп връзка Бургас - Поморие с приготовление на парцеларни проекти и отклоняване в посока Летище Бургас. Общината към този момент стартира да извършва елементи във връзка с това трасе, тъй като сега започваме изкопните действия по подземното прекосяване на ул. " Одрин “ и жп връзката, която авансово с съгласувахме с вас и одобрихте като височини, габарити на пътя. Радвам се, че Община Бургас е деен сътрудник в този развой. Надявам се, последната фаза във връзка с приемане на финансиране по оперативната стратегия да бъде реалност и да създадем едно транспортно оборудване, което ще облекчи трафика, ще понижи шума, напрежението и злополуките, а и е екологичен превоз, спестяващ много замърсяване в атмосферата на града и той ще получи по-приветлив и благоустроен образ за туристите. Южното Черноморие ще получи една нова транспортна опция за чекиране на Летище Бургас от жп гарата и това ще понижи през пиковите дни на летните месеци натоварването на летището, а и след време се надяваме този план да се развие и стигне до първичния план обсегът му да бъде Слънчев бряг – Летище Бургас – жп гара Бургас. Благодаря ви за вашата интензивност “, сподели кметът Димитър Николов.

" И аз благодаря за положителната работа сред Община Бургас и Национална компания " Железопътна инфраструктура “. Всичките ни старания са ориентирани към привършване на тази първична фаза на плана, правене на механически план, ПУП-ове, с цел да можем да създадем една процедура, с която да изберем реализатор, който да реализира връзката с Летище Бургас и да търсим благоприятни условия за реализиране на последващите стадии от развиване на връзката със Слънчев бряг. Благодаря на всички сътрудници, които работиха интензивно, с цел да можем в този момент да забележим дефинитивно техническите решения! До края на тази година техническият план би трябвало да бъде приключен дефинитивно, а строителството да стартира през 2025 година “, отговори генералният шеф на НКЖИ инж. Мария Генова.

" Ние държим на най-съвременна техника на обезшумяването на релсите. Втората тематика е сигурността, имайки поради, че скоростта няма да е дребна, с цел да можем да спазим времевия прозорец, който ни е даден за стигане от първа до последна точка. Много държим на актуалните системи за сигурност. Също по този начин желаеме и преносимият състав да бъде съответен на актуалните условия с оптимални улеснения. Много е значимо къде ще бъдат локализирани самите спирки. Искаме строящата се сега Детска болница да е обвързана с нова спирка на железницата, с цел да дадем опция на пациенти и гости да могат гладко да употребяват връзката. Този план ние го преглеждаме и като вътрешноградски превоз, което значи, че жителите на " Сарафово “ ще могат да употребяват другите спирки в двете направления. Искаме елементи, с цел да можем да обвържем нашата вътрешноградска транспортна мрежа с останалите рейсове, които стопират на спирките, прилежащи към новите жп спирки, с цел да могат и двете системи да бъдат в цялостен синхрон. Имаме и други въпроси, които нашите специалисти ще обсъдят с вас. Пожелавам ви по-скоро да намерите огромното финансиране за втора фаза! “, добави кметът Димитър Николов.

Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР