Правителството одобри изграждането на Център за компетентност Агрохранителни системи и

...
</TD
>Правителството одобри изграждането на Център за компетентност Агрохранителни системи и
Коментари Харесай

УХТ водещ партньор на 8 научни институции в нов Център за компетентност

Правителството утвърди построяването на Център за подготвеност " Агрохранителни системи и биоикономика “, на който дефинира Университета по хранителни технологии в Пловдив за водещ сътрудник.

Той е финансиран по стратегия " Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “, уточни проф. Ангел Ангелов от УХТ, координатор на новата конструкция.

В допълнение към Университета по хранителни технологии, центърът сплотява няколко университета и научни организации - Аграрния университет – Пловдив, Селскостопанската академия, Тракийския университет - Стара Загора, Медицинския университет – Пловдив, Института по гората – София при Българска академия на науките, Националния институт по метеорология и хидрология – София, Институт по галактически проучвания и технологии – София при Българска академия на науките.

Според координатора на плана това ще е съвременен мултидисциплинарен теоретичен комплекс с разпределена изследователска инфраструктура в региона на агроекологията, растителното здраве, прецизната растителна селекция, хранителната просвета и биоикономиката. Той ще подкрепя с научната си подготвеност прекосяването на обществото ни към устойчива система за дейно потребление на биоресурсите, на качествени и здравословни храни и към кръгова биоикономика, изясни проф. Ангелов.

Центърът ще бъде неповторим мултидисциплинарен теоретичен комплекс, интегриран с ЕSSFRI - Европейската изследователска инфраструктура за разбор и изпробване върху екосистемите – AnaEE, Европейския консорциум за електронна просвета LifeWatch ERIC и Eвропейската научноизследователска мрежа в региона на храни, хранене и здраве FNH RI.

Той е структуриран в три комплекса. В рамките на комплекса по " Агроекология и селекция “ ще бъде построен нов високотехнологичен център по растителна феномика, новаторско направление в биологията, посредством което се форсира фенотипирането посредством високо софтуерни системи за изображения и компютърни пресмятания.

В комплекс " Растително здраве “ центърът ще дава сложни разбори за сигурност на почви, води, растителни и дървесни артикули от замърсявания от аграрни източници. В рамките на " Храни и здраве “ се планува основаване на лаборатория за метагеномни и биоинформационни проучвания на обичайни български храни и питиета, получени посредством ферментация с микроорганизми.

Ще се разработят способи за добиване и проучване на биологично дейни субстанции или техните екстракти, съдържащи се в странични артикули, получени при преработката на растителни първични материали (плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и др.), като част от интегрирания метод за кръгова стопанска система. Ново направление в комплекса е създаване и използване на бързи способи (микробиологични, молекулярно-биологични, биохимични, имунологични и др.) за определяне достоверността на храни и фуражи.

По този метод центърът ще увеличи конкурентоспособността и устойчивостта на българския хранителен бранш.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР