Повече от добри постижения за хотелиерския бизнес у нас. Националният

...
</TD
>Повече от добри постижения за хотелиерския бизнес у нас. Националният
Коментари Харесай

Призоваха ни да побързаме! Местата на Слънчака привършват!

Повече от положителни достижения за хотелиерския бизнес у нас. Националният статистически институт регистрира растеж в заетостта на местата за настаняване и приходите.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване през март е над 1 милион, или с 29% повече, в съпоставяне със същия месец на предходната година. А най-голямо нарастване се следи в хотели с 1 и 2 звезди.

Приходите от нощувки през март пък доближават 80 млн. лева, или с 53% повече спрямо 2022 година. Отчетено е нарастване на приходите както от български жители - с 58%, по този начин и от непознати - с 46%.

На този декор - мощен сезон се чака това лято по морето, като резервациите сочат равнища от предковидната 2019 година. Част от хотелите в Слънчев бряг са резервирани съвсем на 100%. Цената на почивката обаче скача с 10-15%, а в курорта трескаво набират личен състав, твърди репортаж на.

В най-големия ни курорт по Черноморието към този момент има туристи, въпреки сезонът да не е открит публично.  " За юли и август в доста хотели са изчерпани наличностите, само че към момента има места. Май-юни са слаби все още, само че със специфични предложения се опитваме да подтикваме туристите ", сподели мениджърът на хотели в Слънчев бряг Деница Бахова.

Ръст на резервациите има на полския и британския пазар, а цената на почивката в курорта скача сред 10 и 15 % спрямо предишното лято.  " Много  е огромна разликата сред два четири звездни хотела, според какво се предлага в тях. Ако предходната година е била 180-190 лв. дневно за стая, тази година ще бъде към 250-260 лева ", посочи Бахова.

Основен проблем по морето още веднъж е неналичието на личен състав. В един от хотелите ще разчитат на възпитаници от Техникума по туризъм в Бургас.  " Те изненадващо доста добре се оправят и изявяват предпочитание да бъдат назначени на работа през сезона, в този момент към момента карат стаж ", радва се на младия личен състав хотелиерът Румен Мончев.

Радослав от година работи като барман на морето. Казва, че заплащането доста се е подобрило спрямо предишни години.  " Зависи кой, къде се уреди! Но да кажем от 1000 до 1500 лева Просто на хората не им се работи! Не е като изискванията да не са хубави ", споделя Радослав Фурнаджиев.

" Самата работа, която се предлага, е сезонна, не можем да осигурим целогодишна работа на екипа, с който работим.  На второ място - усложнението не е единствено в нашия отрасъл. Според мен при всички сектори има усложнение, тъй като младежите напущат България ", уверена е Надежда Лазарева, която е шеф на плажен бар.

А това лято ще е по-скъпо и на заведенията по морето.  " Около 4,5-5 лева, допускам толкоз ще бъде фрапенцето. Няма по какъв начин да не вдигнем малко цените, заради скока на инфлацията ", стимулира се шефът на бар Юлия Лазерева.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР