Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на

...
</TD
>Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие на
Коментари Харесай

Утвърден е държавният план-прием на Пловдивска област за учебната 2023/2024 година

Постоянната комисия по претовареност към Областния съвет за развиване на област Пловдив на свое съвещание утвърди държавния план-прием за професионалните гимназии, профилираните гимназии и междинните учебни заведения в региона за образователната 2023 – 2024 година

Заместник регионалният шеф Даниела Николова, която ръководи комисията очерта главните задачите на план-приема за актуалната година. Първата от тях е ориентиране на учениците към специалности, които ще им разрешат сполучливо да се осъществят на пазара на труда посредством увеличение броя на учениците, признатите в професионалните гимназии, в професионални паралелки, в такива със STEM профили, както и в паралелки с специалности, за които има нужда.

" Предложението ни е направено на база постъпили оферти от шефове на учебни заведения, като тези оферти са съгласувани и с кметовете на общините. Проведени са диалози за потребностите на бизнеса в срещи и диалози с работодателските организации и Агенцията по заетостта.  Смятам, че постигнахме уравновесен проект, който обезпечава достъп до обучение и образование на всички възпитаници от региона “, разяснява началникът на РУО-Пловдив.

Предвижда се през идната образователна година в региона да се разкрият общо 236 паралелки - 153 професионални (от тях 99,5 STEM) и 83 профилирани (от тях 34 STEM). Те са с 8 повече, по отношение на предходната година като в тях ще се образоват близо 6000 възпитаници с над 300 деца повече, по отношение на миналата.

С дуална система на образование ще са 16,5 паралелки като 13 от тях са в Пловдив, две в Асеновград и по една в Садово и Първомай. В Механотехникума в Пловдив (ПГМТ " Проф. Цветан Лазаров “) се възвръща дуалната форма на образованието по специалността " Ремонт на летателни апарати “ като ще бъде разкрита една паралелка. Продължава и дуалното образованието по " Мехатроника “ като интердисциплинарната компетентност е измежду най-търсените от промишлените предприятия от " Тракия икономическа зона “. Дуалното образование приготвя нужните фрагменти за промишлеността в Пловдив и дава опция за редом образование на две места – в професионално учебно заведение и в дружество, като по едно и също време с теорията учениците получават и на практика умения.

Единствената нова професионална паралелка е в СУ " Цар Симеон Велики “ -  " Асистент на доктор по дентална медицина “. В учебното заведение сега се прави преустрояване, с цел да бъдат открити два кабинета по дентална медицина, в които да се води образованието. Професионалната подготовка ще се води от преподаватели от Медицинския университет – Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР