Пловдивският административен съд отхвърли жалбата на Европейски пътища“ АД срещу

...
</TD
>Пловдивският административен съд отхвърли жалбата на Европейски пътища“ АД срещу
Коментари Харесай

Съдът отхвърли жалба на Европейски пътища за кариерата над Белащица

Пловдивският административен съд отхвърли жалбата на " Европейски пътища “ АД против решение на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив за преустановяване на процедурата за осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Това решение блокира капиталовото желание на компанията да получи удължение с 25 години на концесията на кариера " Белащица- сектор Юг “. Определението обаче не е дефинитивно и може да се апелира в 14-дневен период пред Върховния административен съд, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

" Европейски пътища “ АД подаде тъжба в Административния съд срещу решението на шефа на РИОСВ-Пловдив от 2022 година, с което се приключва почналата процедура по Закона за запазване на околната среда и Закона за биологичното многообразие. В жалбата се твърди, че оспореното решение е постановено при основни нарушавания на административнопроизводствените правила и в несъгласие с материалните разпореждания и при неспазена форма и правила. Претендира се оспореното решение да бъде анулирано и да се дадат подробни инструкции на административния орган за продължение на производството по реда на глава шеста от Закона за запазване на околната среда, в това число и взаимната процедура по оценка за съгласуемост с предмета и задачите на запазване на предпазените зони. Според шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив жалбата е неоснователна.

На 31 януари 2022 година " Европейски пътища “ АД подава в екоинспекцията съобщение за инвестицонно предложение за удължение с 25 години периода на концесия за рандеман от находище " Белащица – сектор Юг “. Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив изпраща на 14.02.2022 година уведомлението за мнение на Министерство на енергетиката за изясняване на датата, на която изтича договорът за даване на концесия, открита ли е процедура за удължение на периода на концесията и на какъв стадий е процедурата, належащо ли е правене и одобрение на нов повсеместен план за употреба.

Едновременно с това е изпратено съобщение до Басейнова Дирекция Източнобеломорски регион (БДИБР), за мнение по отношение на допустимостта на капиталовото предложение по отношение на режимите, избрани в одобрени проекти за ръководство на речните басейни и проекти за ръководство на риска от наводнения.

Уведомрления са изпратени до кмета на Община " Родопи “ и до кмета на село Белащица за осведомление на популацията. В отговор кметът на общината Павел Михайлов категорично показва, че капиталовото предложение е неприемливо, нецелесъобразно и голословно и възразява против реализацията му. Подчертава, че Община " Родопи “ взаимно с ВиК Пловдив са стартирали процедура за обезпечаване на различни водоизточници за в допълнение водоснабдяване на с. Белащица и благоприятни условия за включване на съществуващите три извора обединени под общо име КЕИ " Калоян дере " 1,2 и 3 в съществуващата мрежа на селото. В писмото е посочено, че планът за санитарна охранителна зона към водоизточниците е входиран за разглеждане и одобряване в БДИБР. Изразено е мнение за недопустимост и от позиция на кумулативното въздействие, което ще окажат трите капиталови оферти за кариери в землището на с. Белащица.

Срещу настояването за удължение на концесията се афишират жители, които са създали възражения в РИОСВ-Пловдив. В тях се твърди, че капиталовото желание ще продължи унищожаването на природата в посочения регион посредством замърсяване на въздуха и водите, ще продължи нанасянето на непоправими вреди на флората и фауната в региона. Сочи се още, че в непосредствена непосредственост съществуват питейни водоизточници, карстови извори, жилищни здания. Изложени са още съответни недоволства.

През септември 2022 година от БДИБР осведомят, че кариерата попада в границите на пояс II-ри (общ с пояс III-ти) на Санитарно-охранителни зони към КЕИ " Калоян дере 1 " и КЕИ " Калоян дере 2 " в землището на с. Белащица за публично питейно-битово водоснабдяване. В заповедта на Директора на БДИБР се споделя, че в пояс II -ри (общ с пояс III-ти ) на санитарно-охранителната зона се не разрешава рандеман на подземни благосъстояния. В мнението на БДИБР до съда се показва, че находището на мрамори попада в зона за отбрана на водите, избрана като подземно водно тяло – карстови води в Централно-Родопски масив, оповестено за питейно подземно водно тяло.

В резултат Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив приключва процедурата за Оценка на въздействието върху околната среда. Административният съд намира, че оспореното решение на шефа на екоинспекцията подхожда на материалния закон и дава отговор на задачата на закона, а жалбата на " Европейски пътища “ АД е неоснователна и се отхвърля. Дружеството е наказано да заплати дължимите разходи в размер на 200 лв..
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР