Пловдив става домакин на FIRST® LEGO® League за България. Събитието

...
</TD
>Пловдив става домакин на FIRST® LEGO® League за България. Събитието
Коментари Харесай

Световният фестивал за Лего роботика стъпва в Пловдив

Пловдив става хазаин на FIRST® LEGO® League за България. Събитието е най-големият фестивал за Лего роботика, провеждан в 110 страни в целия свят с милиони участници.

Фондация " Пловдив 2019 “, в партньорство с Център за креативно образование, Развойният център на SAP в България, Фондация " Работилница за цивилен начинания “, Професионална асоциация за роботика и автоматизация (PARA) и просветителният портал " Уча в Пловдив ", провеждат интернационалното съревнование по роботика за възпитаници FIRST® LEGO® League. Първото издание ще се организира на 8 юли 2023 година в зала " Колодрум ",

Най-добре квалифицираните 24 тима с възпитаници от 10 до 16 години, определени всред 80 отбора от 50 учебни заведения от цялата страна, ще премерят сили в съревнование с Лего роботи, изпълнявайки задачи в града под тепетата. В продължение на няколко месеца, под управлението на своите ментори, те са се готвили старателно за надпреварата. Експертно жури ще има крайната дума за това кой ще се класира за финалите в Пловдив. Темата тази година е " Суперсили “ - с акцент върху възобновимите и обичайните източници на сила, като задачите на надпреварата са свързани с нея.

На формалното оповестяване на събитието през днешния ден в изложба " Капана “ участваха зам.-кметът по просвета, обучение и археология, изпълнителният шеф на фондация " Пловдив 2019 “ Кирил Велчев и Виктор Янков – специалист планове и събития, Валентина Венкова – Център за креативно образование, Кристина Шолева – SAP Labs –България и Деляна Лукова – учебен портал " Уча в Пловдив “. С демонстрации на задачи, изпълнявани от роботи, се включиха децата от тима на клуб " Кinder coder “, които учат в ОУ " Васил Петлешков “, възпитаници от клубовете по роботика на СУ " Хр.Г.Данов “ и " Св. Патриарх Евтимий “.

Ключова цел на формата FIRST® LEGO® League e  поощряване на любознанието и интереса на децата и младежите  към роботиката и ефикасното използване на знанията и уменията, добити по време на работата им с роботите, в действителния живот. В допълнение фестивалът се стреми да притегли родителите като значим фактор за развиването на техните деца. Не на последно място организирането на форума цели да сложи България на картата на световната общественост FIRST® LEGO® League.

Публиката на фестивала ще може да види и презентации на едни от най-иновативните високотехнологични компании в България, ще има опция и да се включи в лаборатории за нововъведения, работилници и демонстрации на роботи. За посетителите уредниците са подготвили и други привлекателни благоприятни условия като Лего почитател зона, музикална сцена и Лего изложения.

Събитието е гратис за всички гости.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР