Пловдив е най-шумният град в България. Това показват данните на

...
</TD
>Пловдив е най-шумният град в България. Това показват данните на
Коментари Харесай

Гонки, музика, ремонти, компании пред блока: Какви са най-честите сигнали за шум в Пловдив?

Пловдив е най-шумният град в България. Това демонстрират данните на Министерство на вътрешните работи. Само през май в Министерството са получени над 5000 сигнала, от които 1035 са от града под тепетата.

Гонят го София, Варна, Бургас, Русе, Хасково, Стара Загора.

Като основни източници на звук се подреждат: строителните обекти, градският превоз, увеселителните заведения, гонките, почистващите компании, които при събирането на сметта блъскат контейнерите, шумните компании пред блоковете, ремонтите, говорещите на високо по улиците, уличните музиканти, сватбите, фойерверките, футболните игрища, прелитащите самолети над градовете, преминаващите влакове през жил. квартали и др. 

Инж. Петя Иванова, която е основен експерт в Националния център по публично здраве и разбори, показва, че пътният трафик е главният източник на шумово замърсяване, като през идващото десетилетие се чака равнищата да се усилват както в градските, по този начин и в селските региони заради развиването на урбанизацията и нарасналата потребност от подвижност.

" Главният източник  на звук са транспортните средства, само че не е за подценяване и положението на пътната инфраструктура ", споделя тя пред " Телеграф ".

" Като нездравословни резултати от шума се показват исхемичната болест на сърцето, мощен дискомфорт и съществени разстройства на съня. Високите равнища се срещат нормално в работна среда - при разнообразни производства. " Понякога звукът с ниски равнища може да бъде провокиращ и да основава дискомфорт, само че тогава приказваме за шума в жилищната и околната среда, който ни съпътства “, прецизира още специалистът.

Петя Иванова показва, че в борбата с намаляването на шума в обитаемоте места страната изготвя стратегически карти.

" Планове за деяние се създават на всеки 5 години, откакто се актуализира стратегическата карта за звук и там се отразяват нужните дейности, които би трябвало да се подхващат. В последните години следим ново планиране, създаване на редица транспортни инфраструктурни обекти, реконструкции и ремонт на настилките, върви се към контролиране на пътния трафик, ограничение на скоростта в жилищните региони, към учебни заведения, детски градини, лечебни заведения “, разяснява тя.

Инж. Иванова прибавя, че също по този начин се възобновява градският превоз, а при санирането на здания се включват материали, които способстват за по-добрата шумоизолация на жилищата. В последните години се построяват и шумозащитни уреди, които виждаме по пътищата на страната - по автомагистрали, жп гари, съществени пътища и др.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР