Пет денонощия, на три смени по осем часа непрекъснато, са

...
</TD
>Пет денонощия, на три смени по осем часа непрекъснато, са
Коментари Харесай

За ужаса в Турция говори спасител от Пловдив

Пет денонощия, на три смени по осем часа непрестанно, са работили българските екипи, взели участие в избавителната интервенция след опустошителното земетресение в Турция на 6 февруари. Това описа в изявление за Plovdiv24.bg ръководителят на пловдивската конструкция на Доброволно формирование " Мейдей " Красимир Каракашев.

Екипът от 27 индивида е проведен от Националната асоциация на доброволците и в него вземат участие Доброволно формирование " Мейдей ", Аварийно избавяне Пловдив, Държавна фирма " Пловдив 112 " и доброволното формирование към Столична община. 

Пловдивските спасители са отпътували на третия ден след бедствието. Пътували 30 часа, с цел да стигнат до крайната дестинация град Кахраманмараш, на към 150 километра от сирийската граница. Гледката в града с население от към 1.5 милиона души била потресаваща - половината бил в руини, цели хубави нови квартали били сринати със земята. Малките обитаеми места в региона също не са пожалени от разрушителното земетресение, само че повече сили и средства са ориентирани към града, според приоритизирането на секторите от турска страна. 

" По публични данни от турска страна, българският екип е работил в три бранша от общо 17. Имаме посетени 17 разрушени здания, множеството от които над 5 до 10 етажа. Имаме посочени от нас 29 локации на живи хора, доказани от куче или термокамера. От местата, които сме показали, наши екипи са извадили двама живи, а други 29 индивида са избавени от тежки екипи със профилирана техника. Общо 31 човешки живота сме избавили или сме помогнали и съдействали да спасим " - сподели в изявлението Каракашев.

При избавителни интервенции екипите се разделят на три типа - леки, междинни и тежки. Българските доброволци са издирвали живи хора. Турските управляващи неведнъж казвали, че активността им е 50% от тяхната, тъй като в случай че не посочат къде има жив човек, в случай че не го локализират, в случай че другите екипи не го потвърдят, тежък екип не отива. 

" За страдание ние сме доброволци. От всички останали ние бяхме най-неекипирани по отношение на техните разбирания. Ние бяхме с палатки, купени от магазина два часа преди да заминем. Радвам се, че всички сътрудници успяхме да се стиковаме, тъй като екипът би трябвало да е самостоятелен и да може да изкара 5 дни без никаква помощ " - показа доброволецът.

Кучето Килиан, което се трансформира в народен воин, е с лидер българин, пожарникар, живеещ в Швеция. Той е 6-годишен лабрадор и е на трето място по успеваемост в Швеция като намиране на хора и тяхното идентифициране.

" Тези хора са разбрали, че български екипи са на терен, палят колата и лидерът и негов сътрудник, идват да ни оказват помощ. Това куче избавител беше част от многото кучета, които бяха там. Благодарение на него има 18 разпознати живи хора, 12 от които кучето е разпознало и удостоверило на българските обекти, останалите при работа с други екипи " - сподели Каракашев. 

Пловдивският избавител напомни за различен четирикрак избавител - кучето Протео, от екипа на мексинаците, което почина в Кахраманмараш. Докато Протео е в постройката, се получава сриване. За благополучие хората са получили леки пострадвания, само че овчарката е затрупана и почива. 

В изявлението се разяснява и механизмът за структуриране и работа на доброволните формирования. " Това, което се опитваме да вършим, е накриво в България и не работи. Не работи по този начин, както работи в чужбина. У нас страната финансира общинските формирования по лист, без да се интересува дали работи, или не работи това формирование, дали има техника, или няма. Такива формирования, като нямат проблем с парите, тъй като нямаме пари, всичко е за наша сметка. " Мейдей " дава наряди към пловдивската пожарна и към Главна дирекция, стремим се с екипа, когато не сме на работа, да сме на линия и да оказваме помощ " - добави доброволецът.

Всеки от шестимата пловдивски спасители от доброволното формирование има самостоятелни защитни средства. За да бъдат на високото равнище на сътрудниците си от другите страни обаче е нужна помощ или от страната, или от хората. " Без средства и съоръжение ние не можем да си вършим качествено работата, колкото и да сме готови през курсовете, през които сме минали " - заключи Красимир Каракашев.

Цялото изявление гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР