Парламентът окончателно гласува да се направи пълна дигитализация на имотния

...
</TD
>Парламентът окончателно гласува да се направи пълна дигитализация на имотния
Коментари Харесай

Правят пълна дигитализация на имотния регистър

Парламентът дефинитивно гласоподава да се направи цялостна цифровизация на имотния указател, осведоми Министерството на правораздаването.

Народното събрание дефинитивно гласоподава на второ четене промени в Закона за кадастъра и имотния указател. Проектът, препоръчан от Министерството на правораздаването, планува цялостна цифровизация на имотния указател и е ангажимент по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ).

Това е вторият закон по ПВУ, иницииран от министерството, който получи свършек в Народното събрание. В края на м.г. депутатите дефинитивно утвърдиха препоръчаните промени в Закона за правната помощ.

Измененията в Закона за кадастъра и имотния указател обезпечават цялостната цифровизация на имотния указател, воден от Агенцията по вписванията, посредством основаване на електронни партиди на недвижимите парцели и електронни партидни каузи с вписаните актове и приложените към тях документи.

Това е същностна част от промяната на регистъра посредством прекосяването му от лична към действителна система на регистриране (не по персони, а по имот), планувано още през 2000 година

Сега нормативно се урежда имотният указател като обща електронна база данни, съдържаща електронните партиди на недвижимите парцели и електронните партидни каузи с вписаните актове и приложените към тях документи. Регламентира се еднаквост сред наличието на партидата на хартия и партидата в електронна форма, надлежно наличието на партидното дело на хартия и в електронна форма. Законово се дефинира пълномощието на службите по вписванията да вкарват информация в електронните партиди на недвижими парцели и електронните партидни каузи на вписаните актове с приложените към тях документи.

До 30 юни 2026 година Агенцията по вписванията би трябвало да цифровизира наличния книжен списък в службите по вписванията.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР