Отворено писмо до кмета на район Западен изпратиха над 160

...
</TD
>Отворено писмо до кмета на район Западен изпратиха над 160
Коментари Харесай

Жители на Прослав с кърваво писмо: Край на брюкселската дантела!

Отворено писмо до кмета на регион " Западен " изпратиха над 160 жители. Чрез него те слагат действителни проблеми, очаквайки обществен отговор. Plovdiv24.bg го разгласява без редакторска интервенция:

Относно: сигнализиране за незабавни проблеми в кв. " Прослав ", предпочитани за жителите, живущи в квартала.  

Уважаема госпожо кмет,

Провокиран съм от Вашата засилената фейсбук интензивност и тази на районната администрация, като обаче виждам, че се заобикалят съществени проблеми за популацията на кв. Прослав. Маркирам няколко проблематични области, като апелирам да вземете отношение в конкретика и с поети ясни задължения.

Нека липсват в отговора Ви " препратки “ в жанр: " сезирани са способените органи “ или " това е отговорност на ……. “ Когато се заеме избрана социална служба, следва да проследявате и да изисквате интензивност и активност от " способените органи “. 

Продължавам всъщност:

1. Има импортирана подписка и тъжба от жителите на ул. " Албена “ в деловодството на регион " Западен “ /в края на мандата на предходната администрация/. Отговор липсва; отношение не е взето.

Информирам Ви, че характерът на жалбата е настоящ и апелирам да се запознаете и да вземете отношение. Част от възраженията на жителите са свързани с желанието улицата да бъде съществена транспортна връзка към зародилия " нов квартал “ сред " Прослав " и " Смирненски ". Добре е да знаете, че това няма да бъде позволено от жителите. Поставили сме въпрос да се предложи смяна в Кадастралния проект и Подробен устройствен план на новите квартали – като се откри вид да има пътен пробив към " Пещерско шосе " – по този метод ще се улесни достъпът до жилищата и на новонастанилите се и няма да се нарушава естественият темп на живот на жителите на ул. " Албена “. Ще има ли по проект и спомагателна връзка с кв. " Смирненски " на новопостроените кооперации или нова пътна инфраструктура около изоставения комплекс " Слънчогледи “, което да разпредели придвижването и да не се натоварва единствено една улица?

2. Относно комплекс " Слънчогледи “ – създали ли сте обход към този зарязан комплекс? Да, той е частна благосъстоятелност, само че имайте поради, че общината е орган по протекция, а в този необезопасен комплекс се е основало котило на наркомани, изпочупени са стъкла, даже има опожарена кола, засегнала и прилежащи жилища, там се правят и голям брой мародерства – влиза се и се изнася какво ли не. Да не приказваме, че.

Какво ще предприемете като районна администрация?

3. По въпроса за прословутата пасарелка! Знаем, че това " инженерно знамение “ е издигнато по европейски план на БДЖ, който обаче е с условие за резистентност 5 години. Тези години изтекоха, поради което имате право да предизвиквате решение, което да не затормозява възрастните хора и да улесните достъпа на жителите до публични запаси от двете страни на квартала. Видимо с реализацията на плана за " пробив Царевец - Модър “ е отстранена другата пасарелка по същия план на БДЖ и е открито решение за жителите в региона! Питам – за какво и тук тогава да не се осъществя сходно или близко решение /кварталът не е дребен и жителите са научени да си заплащат налозите, надлежно заслужават и някоя по-голяма инвестиция/. Призовавам Ви да отбраните публичния интерес и да предприемете дейни дейности.

4. Какво ще предприемете като районна администрация по отношение на. Училище, което доста от прославци сме приключили, а сега е в окаяно положение /и като материална база, а съдейки по отзивите на родители и възпитаници – и като управление/. Информирайте ни каква е връзката Ви с РУО на МОН или с Оперативна програма НОИР и какво е подхванал вашият специалист " обучение “ в подчинената Ви администрация?

5. Друг въпрос – какво ще предприемете за подсилване на пътя към гробищния парк? Има от предходната година разпилян фрезован асфалт, само че това не е задоволително. Истински асфалт би трябвало! Какво ще предприемете за пречистване и изсичане на образувалата се " джунгла и бунище “ в пресушеното изкуствено езеро до гробищния парк. Срамно е да изпращаме умрелите си близки в последния им път … по това сходство на черен селски друм и в тази рискова среда на падащи дървета. Вторият по величина град сме – това е срам. Информирайте ни какво ще предприеме, наблюдава и извърши подчинената Ви районна администрация!?

6. Какви са проектите на Район " Западен “ за така наречен " остаряло кметство “, което тъне в бедност и съсипия? Сходно е ситуацията в прилежащия Клуб на пенсионера. Защо не му се преотстъпят и пространствата на някогашната поща /освен в случай че нямате различен проект за публично ползване/? Хубаво е да имате взор и върху тези неща, а освен да идват зам.-кметовете на региона на тържества и да си вършат фотоси!

7. Моля да ни информирате по какъв начин работи видеонаблюдението и къде го има въобще в квартала? Вие като районна администрация какво ще предприемете? Каква е връзката ви с 2 РПУ на ОД на Министерство на вътрешните работи Пловдив?

8. Още от предходната администрация на региона имаше провеждани срещи с кметовете на с. Златитрап и с. Брестовица, по отношение на кръстовището като вход/изход от квартала в тази посока. Идеята беше да има светофарна уредба. На какъв стадий е въпросната концепция? Кой, какви отговорности има и какви са периодите за възможна реализация? Заложен ли е сходен план и разход в финансовата стратегия на общината за бюджет 2024?

9. Как районна администрация поддържа културния живот в квартала? Моля не цитирайте читалищната активност, която действа на лични начала и възторг на дейците. За обществената активност изобщо няма да запитвам – тя липсва в районна администрация! 

Обърнете съществено внимание на кв. " Прослав ", който редовно е неглижиран за сметка на други квартали в регион " Западен “. Лобирайте и търсете позиции, с цел да може в идващия бюджет на общината да бъдат включени горецитираните обекти /където е приложимо/. Кварталът ни го заслужава.

Рушащо се учебно заведение, разпадащо се бивше кметство, бунище и джунгла до гробищния парк, рискова пасарелка, рискови кръстовища на вход и излаз от квартала; презастрояване и липса на каквато и да е предвидливост за функционална съгласуваност сред " нов и остарял квартал “; налагане на решения по неразбираемо чия воля; увеличаваща се престъпност – става все по рисково за децата и възрастните хора. … ….Това са действителни проблеми! Моля заемете се с тях, а не с викторини, томболки, междублокови конкурсчета с градинки и на ниска цена пиар. 

Омръзнало ни е от приказки в жанр " брюкселска дантела “. Дела трябват!

Въпроси и позиция на поданици на " Прослав "!

PS! Информацията в актуалното писмо е споделена в обществените мрежи в обществената фейсбук група " Забелязано в кв. Прослав “ Получила е утвърждението на над 160 индивида и вие сте осведомена с нея. Поради многократните Ви апели, да получите " публично питане “– входирам актуалното наличие и в писмен тип през деловодството. Допълвам и част от въпросите на жителите оповестени като мнения под обявата, както следва:

· " Кога ще се сложат легнали служители на реда на ул. " Елин Пелин " в частта от Пещерско шосе до Фреш маркет? “

· " Ако може да се ускори полицейският надзор в квартала, тъй като на ул. Елин Пелин в сектора от светофара до пасарелката се употребява все едно е писта и в близко време ще стане някоя пакост. Аз пребивавам точно в този сектор и съм ставал очевидец, по какъв начин на няколко пъти насмалко да стане белята. “

· " Кога ще направи и тротоар за пешеходците от магазин Фреш Маркет към бившето Трудово-кооперативно земеделско стопанство и Филипополис до влизането в квартала по целия път най след това, с цел да е безвредно за пешеходците, които работят там? “

· " А прочистването на реката ни с падащият мост? С глутниците кучета, размножаващи се непрекъснато в стопанския двор? Преминаването пешком е заплаха!? “ 

Не мислите ли, че споделената от Вас концепция във фейсбук за преобразяване на рушащата се ЖП гара в Прослав в Младежки център е меко казано противоречива, недообмислена и мощно рискова? Да извършите юношески център на 10 метра от жп линия с преминаващи бързи влакове с над 100 км/час е безусловно неприемливо… А в същото време има рушащо се остаряло кметство покрай центъра на квартала, до парка, до читалището и на отзивчиво разстояние от учебното заведение! 

Не мислите ли, че преди да предприемате каквито и да е " противоречиви “ начинания в квартал " Прослав " /като изключим  засилената Ви интензивност и " ухажване “ на Пенсионерския клуб/ - най дребното би трябвало да предизвиквате няколко събрания на жителите на квартала и да чуете тяхното мнение и рекомендации? 

Не мислите ли, че е обикновено да съгласувате и засилената си активност в Пенсионерския клуб с Дирекция " Социална политика “ на община Пловдив, към чиито сектор за пенсионерските клубове? Колегиалност, почитание и взаимна работа в една обща конструкция, наречена община Пловдив, или задачата Ви е надцакване  и популизъм учреден на PR с песни и танци в клуба на пенсионера, състезания за детски рисунки в ДГ, асфалтиране на улици в кв. Хр. Смирненски, а кв. Прослав …… да тъне в мизерия.   

В умозаключение:

Многократно в обществените медии споделяте, че за регион " Западен “ в финансовата стратегия на общината е гласувана от Общински съвет Пловдив – сума в размер на 800 000 лева

Моля да извършите разбивка в процентно отношение – какъв размер от тези средства е плануван за кв. Прослав и какъв за кв. Хр. Смирненски и също по този начин кои са точните обекти, които ще бъдат облагородени, рехабилитирани и така нататък Съответно по какъв начин е избран предпочитаният темперамент на обектите?

До момента  на поставените въпроси от жители постоянно отговаряте – сезирахме ….. или изпратихме писмо до ….. нищо действително, което да позволи проблемите на кв. " Прослав " или даже да покаже проект или пътна карта за тяхното разрешаване!

За незнам кой път ние жителите, Ви призоваваме за точни, съответни и действителни решения,  които да отговорят на публичния интерес! В случай, че още веднъж получим витиеват отговор в жанр " брюкселска дантела “, ще потърсим правата си като жители при институции, институции и персони в града и страната, които знаят за какво са определени и по какъв начин да стартира решаването на проблемите.

Очакваме Вашия отговор!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР