От седмица насам цените на бензина и на дизела отново

...
</TD
>От седмица насам цените на бензина и на дизела отново
Коментари Харесай

Вижте какво се случи на бензиноколонките само за седмица

От седмица насам цените на бензина и на дизела още веднъж потеглиха нагоре.

От към 2,57 лева за литър единствено преди две седмици всеобщият А95 доближи в петък 2,65 лева за литър междинна цена. Има и няколко бензиностанции, които го продават против 2,70 лева и даже повече.

Дизеловото гориво следва същия ход, само че междинната му цена към този момент е 2,76 лева До края на предходната година елементарният бензин и елементарният дизел съвсем бяха изравнили цената си.

“Основната причина е в котировките на суровия нефт, въпреки че тъкмо в петък те се успокоиха ", изясни Светослав Бенчев, ръководител на Българската петролна и газова асоциация, представен от " ".

“Ситуацията е доста динамична и кой каквото ще да предвижда, вероятността да улучи е доста дребна. Например предходната седмица, когато стана ясно, че Израел ще продължи обстрелването на позициите на “Хамас ", котировките незабавно се покачиха.

На другия ден излязоха данните за запасите от недопечен нефт на Съединени американски щати и котировките се върнаха на старите си позиции. Единствено фактът, че интервалът януари - февруари е слаб откъм ползване, прави по този начин, че цените на дребно не реагират чак толкоз доста. Пък и не мисля, че обстановката е доста трагична - тези няколко стотинки допълнително са към 1% от цената на дребно на горивата ", сподели Бенчев.

Пропан-бутанът също нараства, до момента в който цената на метана през последните няколко седмици върви надолу. В момента тя е 2,30 лева, до момента в който в първите дни на 2024 година беше от порядъка на 2,42 - 2,45 лева за кг.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР