От началото на 2023 година Пловдивският университет Паисий Хилендарски“ започна

...
</TD
>От началото на 2023 година Пловдивският университет Паисий Хилендарски“ започна
Коментари Харесай

ПУ стартира стратегическа научноизследователска и иновационна програма

От началото на 2023 година Пловдивският университет " Паисий Хилендарски “ стартира осъществяването на Стратегическа научноизследователска и иновационна стратегия за развиване BG-RRP-2.004-0001-C01, финансирана от Националния проект за възобновяване и резистентност по Компонент " Иновативна България “, Инвестиция 1 " Програма за ускорение на икономическото възобновяване и промяна посредством просвета и нововъведения “ и Стълб 2 " Създаване на мрежа от проучвателен висши учебни заведения в България “. Това оповестиха от висшето учебно заведение.

Програмата за развиване на Пловдивския университет е интерсекторна в региона на зелената стопанска система, екологичните решения и екосистемните услуги. Насочена е към създаване на метод за оценка и резистентност на екосистеми, включващ от една страна потребление на естествените запаси, а от друга проследяващ взаимоотношението на човешките общности с природата при обитаване на дадена екосистема, посредством приложение на нови софтуерни и обществени модели.

Основните тематики засягат директно зелените нововъведения: правила на зелената стопанска система, енергийна успеваемост и енергоефективни технологии, технологии за филтриране, събиране и произвеждане на сила от боклуци, стабилно развиване на енергийната екосистема и други Акцентира се върху софтуерни решения, които да се ползват за реализиране на главните цели в Европейските политики – невисок въглероден отпечатък, висок дял на възобновима сила, дребни количества генерирани боклуци и преправянето им в биогорива.

За осъществяване на плана са образувани проучвателен научни групи, ръководени от водещи наши и интернационалните откриватели, които ще работят за разрастване на изследователския капацитет на учените, ще спомагат за разпространяване на научните резултати и за развиване на иновационната просвета на Университета. Планира се включване на млади учени, докторанти и постдокторанти.

Програмата планува стимулиране на научни проучвания, ориентирани към нововъведения и интелектуална благосъстоятелност. На конкурсен принцип ще бъдат определени и финансирани планове на учени от Университета за осъществяване на научноприложни и иновационни проучвания. Включени са действия за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност и софтуерен трансфер, образование на членовете на научните групи в основите на отбрана на интелектуалната благосъстоятелност, което ще им помогне при подготовката на поръчки за патенти за изобретения и потребни модели.

При осъществяване на плана се планува и интензивно интернационално съдействие с научни организации и университети в стратегическите за Университета научни посоки.

Изпълнението на Програмата се управлява от Управителен комитет с ръководител проф. доктор Теменужка Йовчева, която е зам.-ректор на висшето учебно заведение с сектор " Научноизследователска и издателска активност ".

Сформиран е Съвещателен ръб, който ще прави оценка, управлява и дава стратегически насоки, свързани с развиването на Програмата. Негови членове са задгранични учени от научни организации, иноватори и бизнес водачи, представители на български бизнес организации и потвърдени специалисти в предпочитаните научните посоки.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР